Salaščani, sestra i brat, Jovana i Julijan Petrović tek nekoliko meseci treniraju karate, a već su se okitili medaljama i predstavljali svoj klub „Srem“ u najboljem svetlu.

Dvanaestogodišnja Jovana učenica je šestog razreda Osnovne škole „Boško Palkovljević Pinki“ u Sremskoj Mitrovici, dok je sedmogodišnji Julijan đak prvak u seoskoj osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“.

Karateom prvo je počela da se bavi Jovana i to u oktobru mesecu prošle godine, da bi joj se Julijan pridružio na treninzima samo mesec dana kasnije. Pre karatea Jovana se godinama bavila gimnastikom i nešto manje poznatim, ali sve popularnijim sportom fitkid. Gimnastiku je trenirala pune četiri godine, odnosno od pete, pa do svoje devete godine. Na prvi trening odvela ju je majka Kristina, koja je smatrala da deca od malih nogu treba da se bave sportom, pa makar i rekreativno, zbog zdravijeg načina života, pravilnijeg rasta i razvoja. Gimnastika se Jovani jako svidela i trenirala je sa voljom, mala, ali odlučna i pre svega uporna Jovana se naučla disciplini, naučila da poštuje autoritet, svoje obaveze. Nakon četiri godine odlučuje da se prebaci na fitkid, taj sport joj je delovao zanimljiviji, jer kombinuje elemente iz gimnastike sa plesom. Osvojila je u ovom sportu petnest medalja, ali posle dve godine donosi odluku da i njega i da pređe na karate.

Već na prvom treningu taj borlački sport joj se svideo, uprkos činjenici da joj je bio izuzetno težak i da je pomislila kako ona nikada neće moći da ga savlada.

„Sada mi treninzi ne padaju teško, ali nije tako bilo na početku, namučila sam se, dosta vežbala kod kuće. Već sam naučila pet kata, to su vežbe sa zamišljenim protivnicima koje se sastoje iz niza udaraca, blokova, pokreta, a uskoro polažem i za žuti pojas“, priča Jovana.

Bavljenje gimnastikom i fitkidom joj je u velikoj meri znači u karateu, razgibana je, u formi, disciplinovana.
Julijan je prvo trenirao fudbal, ali posle jednog sestrinog treninga kojem je zajedno sa mamom prisustvovao vrlo jasno je stavio do znanja da prestaje sa fudbalom i prelazi na karate.

„Kada sam privi put video kako Jovana trenira počeo sam da plačem i rekao mami da i ja hoću da budem karatista“, priča kroz osmeh Julijan, čiju molbu mama Kristina je odmah usvojila.

Kod kuće redovno vežbaju zajedno, mada kako kaže Julijan, sestra često neće da mu pomogne, za razliku od njega koji joj uvek kaže kada pogreši.

Treninge imaju tri puta nedeljno i za sada malobrojni su oni koje su propustili. Koliko su oduševljeni sportom, toliko su i atmosferom na treninzima i trenerom Ivom Vinković.

Promene u ponašanju kod Jovane i Julijana otkako su počeli da treniraju karate primetila je mama Kristina, ona kaže da su joj sada deca samopouzdanija, jača i još uvek se začudi kada vidi koliko su ozbiljno pristupili tom sportu, kako se nose na takmičenjima, na tatamiju, kako u pobedi kako u porazu.

„Ranije sam išla na Jovanina takmičenja iz gimnastike i fitkida i navikla sam da je gledam, ali karate je nekako doneo dozu ozbiljnosti, doneo je i njoj i Julijanu dosta samopozdanja, prosto kada stanu na tatami oni su u tome 100% i prijatno je u tim trenucima biti u mojoj koži“, priča mama Kristina.

Podjednako su odgovorni i Julijan i Jovana, jedno drugo bodre, hrabre, ali kako kroz šalu kaže Kristina, sada se i kvaltetnije tuku.

Julijan se do sada okitio zlatnim medaljama na Prvenstvu Srema održanom u februaru mesecu u Staroj Pazovi i Prvenstvu Vojvodine održanom u Inđiji u martu mesecu, kao i srebrnom medaljom na Prvenstvu Srbije koje je održano početkom aprila Somboru. Na istom takmičenju Jovana je osvojila prvo mesto, a pored tog zlata osvojila je srebro na takmičenju u Budisavi krajem prošle godine, zatim na Prvenstvu Srema u Pazovi još jedno prvo mesto, a na Prvenstvu Vojvodine ponovo biva druga. Na Međunarodnom turniru „Zlatni pojas“ održanom sredinom aprila Jovana se ponovo popela na najviše postolje, dok je Julijan bio na stepenici niže.

Mladi Petrovići nastavljaj sa pripremama za naredna takmičenja, pa ih tako uskoro čeka „Panter open kup“, zatim „Roda kup“, a ići će i na letnji kapm u Sokobanji.

You may also like