Sremska Mitrovica – Ove jeseni svetska i evropska šampionka Iva Vinković formirala je Karate klub „Mačva“ u Mačvanskoj Mitrovci. Ideja kojom se dugogodišnja karatistkinja i trener vodila tom prilikom jeste da sva deca imaju podjednaku mogućnost da se bave sportom kako u selu, tako i u gradu.

Iva, sada tridesetčetvorogodišnjakinja karate trenira od svoje sedme godine. Više od dve desenije se takmičila, a već je i dobar staž stekla kao trener.

„Takmičila sam se sve do svoje tridesete godine kada sam osnovala Karate klub „Srem“ u Sremskoj Mitrovici. Taj klub sam osnovala nakon što sam prekinula svoju takmičarsku karijeru, jer je to za mene nekako bio normalan sled dešavanja. Odlučila sam da se posvetim deci i radu sa njima. To se ispostavilo da radim veoma dobro i da smo za kratko vreme postali jedan vrlo uspešan klub koji sada broji oko 80 članova zajedno sa Karate kidom – školicom karatea. Nedavno meni se javila ideja pošto u „Srem“ dolaze dečica iz Mačve, da ne bi bilo loše osnovati klub u Mačvanskoj Mitrovici i okupiti decu iz tog mesta i okolnih sela“, počinje Vinković.

Kada je osmslila kako da uklopi sve treninge koje sada vodi i način na koji bi novi klub funkcionsao Iva je rešila da se malo bolje organizuje i konačno realizuje tu svoju ideju. Pomoć u njenoj realizaciji potražla je i dobila od svojih pomoćnih trenera, nosioca crnog pojasa Igora Uroševića koji je upravo iz Mačvanske Mitrovice i Aleks Cverdelj, srpske reprezentativke koja nastupa za „Srem“.

Klub je sa radom počeo u oktobru mesecu u prostorijama Doma kulture zahvaljujući savetu Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica.

„Prostor imamo, a sada je potrebno samo da nađemo neke sponzore ili jednostavno ljude dobre volje koji će nam pomoći da taj prostor malo i uredimo, odnosno da ga opremimo, jer potreban nam je tatami, stručnjače, neki rekviziti kako bi deca imala kvalitetnije treninge. Iz Mačve, tačnije iz Salaša Noćajskog u „Sremu“ treniraju dva državna prvaka, to su Julijan Petrović i njegova sestra Jovana, tako da smatram, odnosno znam da u tom kraju ima potencijala, talentovane dece samo da se roditelji malo angažuju, da se raspitaju, da dovode decu da ih uključe u rad kluba“, priča dalje Vinković.

Trenutno klub okuplja oko desetak članova, a upis je i dalje u toku. Za sada svi polaznici, odnosno deca predškolskog i školskog uzrasta treniraju zajedno, ali će, kako objašnjava Vinković, u narednom periodu biti frmirane dve grupe, odnosno deca će biti uzrasno podeljena. Treninzi se održavaju tri puta nedeljno i to utorkom, četvrtkom i subotom od 18:30 do 19:30 časova.

„Deca imaju vrhunske trenere, imaju prostor, uslove ćemo poboljšati, znači imaju mogćnost i šansu da počnu da se bave ovom izuzetno lepom i plemenitom borliačkom veštinom. Imali smo prezentaciju kluba tokom prve nedelje oktobra meseca, odnosno u okviru sportskog dana za vreme Dečije nedelje, posetli smo Osnovnu školu „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici i vrtić „Lane“ i mogu da kažem da su nas deca lepo prihvatila, sa zanimanjem su ispratila sve što smo im pokazali. Konkretno što se tiče predškolske dece, tu treba animirati roditelje, oni pre svega treba da se zainteresuju za tako nešto, da shvate koje prednosti bavljenje karateom donosi mališanima, a što se tiče školske dece kod njih je odmah bilo odziva“, priča Vinković.

Ona dodaje da je primetila kod roditelja dece određenu odbojnost prema Dom kultre.

„Ne znam gde roditelji misle da se prave šampioni, u kakvim salama i u kakvim uslovima, oni nisu svesni da je tu najbitnija volja i marljiv rad, da sam i sama trenirala u sličnoj sali, ali da sam iz nje i stigla na svetsko postolje i do svetskog najsjajnijeg odličja. Ja nisam imala čak ni ogledalo, a u Domu ga ima, ogledala sam se u razbijenom prozoru i tako ispravljala tehinku“, priseća se Vinković.

Za kraj ona dodaje da je karate sport koji preporučuju pedjatri, jer podstiče podjednako razvoj leve i desne strane mozga, mišića, utiče na formiranje zdravog i tela, ali i duha.

You may also like