Marija Dostanić: Najuspešnija sezona u karijeri

Od strane Ozon
0 komentar

Za našu poznatu kajakašicu Mariju Dostanić iz Salaša Noćajskog ovo je bila najsupešnija godina u njenoj dosadašnjoj karijeri.

Takmičarska sezona za Mariju startovala je borbom za mesto u reprezentaciji Srbije. Da se nađe među najboljim kajakašima naše zemlje mlada Salaščanka izborila se na Kupu Srbije koji je održan u aprilu mesecu.

„S obzirom na to da je ova godina poslednja u kojoj se takmičim kao juniorka, za mene nije bio problem da izborim mesto u reprezentaciji, moji uspesi su stajali iza mene, a i veslala sam jako dobro na samom Kupu, tako da sam ulaskom u reprezentaciju paktično već imala obezbeđen odlazak na Evropsko i Svetsko prvenstvo, što mi je i bio cilj“, kaže Marija.

Pre ta dva, za nju najvažnija takmičenja ove godine, nastupila je i na takođe dva svetska seniorska kupa na kojima je veslala u dvosedu zajedno sa Biljanom Reljić. Na jednom kupu su zauzele osmo, a na drugom deveto mesto u finalu, što je napominje Marija za njih jako dobar uspeh s obzirom na to da su veslale protiv devojaka koje su bile starije od njih i više od deset godina.

Na Juniorskom i mlađe seniorskom prvenstvu Evrope Marija se okitila najsjajnijim odličjem i to u disciplini jednosed na 500 metara, dok je u jednosedu na 200 metara u A finalu bila četvrta.

Na Svetskom prvenstvu Marija je takođe bila vrlo uspešna, ali joj je postolje za malo izmaklo, ona je na tom takmičenju zauzela dva četvrta mesta.

Nakon toga održana su prvenstva Vojvodine i Srbije na kojima je pobrala nekoliko zlatnih medalja i na taj način završila njenu najuspešniju godinu.

„Sa titulom prvakinje Evrope sam završila ovu godinu, moju poslednju juniorsku i više sam nego zadovoljna. Mislim da sam opravdala očekivanja i nadam se da ću naredne godine uspeti da budem još i bolja“, rekla je Marija.

Sledeće godine mlada Salaščanka će snage da odmerava se mlađim seniorkama, odnosno devojkama starim do 23 godine.

„Da će naredna godina biti laka znam unapred da neće, ali sve devojke koje su u samom vrhu, odnosno najbolje među mlađim seniorkama sada su prešle da se takmiče sa starijim seniorkama, a ove što su ostale u mojoj kategoriji su mahom 1999. godište, što znači da su stare koliko i ja i verujem da ću se dobro pokazati. Protiv nekih od njih sam se već takmičila i mislim da imam velike šanse, naravno čeka me dosta naporan period, pripreme, višesatni treninzi i još puno toga, ali sam spremna na sve“, kaže Marija.

U narednoj godini njen plan je da se fokusira na jednu disciplinu i to na 500 metara u jednosedu i veruje da će na taj način da postigne još bolje rezultate, a već 2019. pokušaće da izbori normu za Olimpijske igre koje će se održati u Tokiju 2020. godine.

You may also like