Sremska Mitrovica – Fudbalski klub Radnički osnovan je 15. aprila 1922. godine u starom sremskomitrovačkom naselju Hesna. Boja kluba je crveno-bela. Stadion ima kapacitet 2000 gledalca.

Vreme od 1922 do 2016. godine predstavljlo je dug i trnovit ali i častan put, kojim je prošao Fudbalski klub Radnički. Put kojim je on morao da prođe, da bi postao ono što je danas jeste, najpopularniji, najbolji i najorganizovaniji sportski klub u gradu, koji se s pravom naziva institucija fudbala u Sremskoj Mitrovici.

002-FKRadnickiSM-1938
1938. godina

Klub su osnovali Nemci iz Hesne, koji su činili većinsko stanovništvo ovog nemačkog naselja osnovanog 1828. godine. Osnivač kluba, predsednik i pokretač svih akcija u predratnom pretriodu bio je Konrad Ivan. Klub je bio odlično organizovan na nemačkim principima rada i organizacije sportskog društva. Radnički je postizao zapažene rezullate u Kraljevini Jugoslaviji. Učestvovao u takmičenjima novosadskog podsaveza. Prva titula stigla je u Hesnu 1932. godine kada je Radnički postao pravak Mitrovačke grupe II razreda Novosadskog nogometnog potsaveza. Pobednik je Kupa Radničkih sportskih klubova Kraljevine Jugoslavije za 1936. godinu. Najbolji igrači predratnog perioda su: Franz Bart, Peter Majer i Johan Vajmiler.

003-FKRadnickiSM-1940

U predrtanom vremenu Radnički je zbog svojih članova nemačke nacionalnosti i izražene pronemačke orijentacije, bio je na udaru režima, iako je nekoliko predsednika kluba bilo srpske nacionalnosti.
U poslertnom periodu klub se takmičio najviše u Sremskoj ligi. U burnom vremenu komunističko-socijalističkog sistema opštinska vlasta Sremske Mitrovice nije se nikada brinula o Radničkom fudbalskom klubu. Radnički je uvek bio u drugom planu. Favorizovan, pomagan i apsulutno forsiran bio je gradski rival FK Srem.
Tek dolaskom gradonačelnika Branislava Nedimovića, koji je bio aktivan igrač i član Radničkog, grad i opština staju uz Radnički. U periodu od 2009. godine klub dobija značajnu i veliku pomoć grada. Radnički postaje istinski gradski klub.

005-FKRadnickiSM-2016

Trebalo je da prođe punih 90 godina da Radnički preuzme primat mitrovačkog fudbala. Gradski rival FK Srem definitivno odlazi u istoriju. Posle poraza u velikom gradskom derbiju 2012. godine, kada je Radnički u Hesni deklasirao Srema sa 3:1, Srem odusutaje od takmičenja i dolazi do gašenja kluba.
Da bi Radnički bio ovo danas što jeste, veliki doprinos su dale mnoge generacije Hesneraca, igrača, trenera, članova uprave i navijača, koji su sa oduševljnjem i ljubavlju izgarali i branili boje crveno-belih iz Hesne. U periodu pedesetih godina najbolji igrači su bili: Franja Hornug-Gugila, Davidović Đorđe-Đusa, i Papa Josip Kurkelja. Klub je uspešno vodio Arki Ivan.

008-FKRadnickiSM-Trofeji

U prvenstvu 1966/67 Radnički postaje prvak Vojvođanske lige, što crveno-belima omogućava da prvi put igraju u Srpsko ligi. Njabolji igrači su bili: Jovanović Ilija-Žubika, Kopčić Radovan-Brnja, Ognjanović Dragan, Matković Joca I Manojlović Nikola-Pepa. Trener je bio Banjegla Milan a klub je vodio Lakatoš Slobodan-Bata. U perodu osamdesetih godina najbolji igrači su Vranić Radovan-Vrana, Ružojčić Milenko-Šerif I Manojlović Dragan-Zorka. Trener te genaracije je bio Kopćić Ratomir , a klub je vodeo Milinković Duško.

Današnji predsedniuk kluba Dragoljub Lončarević ima istorijsku šansu i obavezu da klub uvede u Drugu ligu. Tako bi bio ispunjen san svih generacija Radničkog kluba, san sanjan dugih 96 godina.

014-FKRadnickiSM-2016-3.februar-2016

Trenutno Radnički je treći na tabeli Srpske lige-grupa Vojvodina. Tri boda zaostatka za vodećim OFK Odžacima i Radničkim iz Nove Pazove, nisu nedostižni. Oba konkurenta dolaze u Hesnu. Da bi se što bolje pripremili, Hesnerci su angažovali novog trenera, iskusnog i marljivog Milana Mitrovića, koji je punih 5 godina uspešno vodio Radnički iz Šida.

Stigla su i mnogobrojna pojačanja. Među njima je i perspektivni povratnik u tim, Lacković Igor, brzonogi krilni napadač, koji je bio na kaljenju u Slogi iz Erdevika. Kostur tima čine domaći igrači iz Hesne, Golman Šivoljicki, već proverena i dokazana braća Simikić, perspektivni Novaković, Kovačić i Krstić. Uz Josimova, Trebovca, Vukobrata, Lovrića i Ristića, Hesnerci su najozbiljni kaditati za najviši plasman.
Stadion i klupske prostorije u Hesni se uređuju kako bi sve bilo spremno za početak prevenstva. Renoviran je i obnovljen prelep klupski restoran za 160 mesta. U njemu se svake srede okupljaju navijači i članovi kluba, gde uz muziku i pesmu, crveno-beli iz Hesne se spremaju za veliko slavlje, proslavu titule šampiona Srpske lige Vojvodina za 2015/16.

Stević Jovica

Možda Vam se svidi i