Sremska Mitrovica – Sport je igra koja je sa vremenom u pojedinim svojim segmentima evoluirala u čist biznis sa primesama igre. Mislim da je sekund reklame na ovogodišnjem superbolu bio negde oko 150 hiljada dolara.

O ugovorima pojedinih sportista, obeštećenjima za klubove, sponzorskim ugovorima, ne treba ni razmišljati. Sve je proizvod, prodaja i tek tu i tamo neko primeti takmičenje.

Pre par dan na utakmici košarkaške ABA lige u Smederevu, Mega-Cibona, igrač domaće ekipe Ratko Varda zaštitio je gostujućeg igrača od vređanja navijača. Klinac kojeg su navijači nameračili je veliki talenat Šarić.

Šta je uradio veteran Varda?

Izgleda da je samo bio sportista koji je na tren sa druge strane prepoznao protivnika. A protivnik nije neprijatelj. To je igra, u kojoj pobedi raspoloženiji, bolji, spremniji.To nije rat u kojem je cilj zgaziti, povrediti, uniziti…

Navijači su osobe koje iskreno vole sport. Huligani mrze čoveka. Njih ne interesuje sport, takmičenje,pobeda. Pojedini sportisti su pravi mamac za huligane svojim lošim ponašanjem ali sport je već dugo nemoćan da to zaustavi. Zato što je novac ispred sporta.

Fer plej se gradi od malih nogu, za njega je najzaslužniji prvi trener, saigrači, protivnici, sudije. Svi su oni prvi učitelji viteštva jednog sportiste. Najvažniji su ipak roditelji. Iz kuće se nose navike i stavovi. Naučite dete da u sportu nije poenta u pobedi po svaku cenu već pobeda koja nema mrlju, koja je odraz vrednosti.
Roditelji, bitni ste nam u sportu da gajite šampione a ne da vodite treninge i utakmice.  Kao što obično biva.

Fer plej

 

 

You may also like