Izložba „Dobrudžanski ratnici“ od srede u Muzeju Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Izložba „Dobrudžanski ratnici“ od srede, 11. septembra biće postavljena u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici.

Izložbu je realizovao Muzej Vojvodine u saradnji sa Nacionalnim vojnim muzejom iz Konstance (Rumunija), povodom stogodišnjice ulaska Rumunije u Prvi svetski rat i borbi u Dobrudži, području između okuke Dunava i Crnog mora. Ona govori o učešću 1. Srpske dobrovoljačke divizije u tim borbama. Ovu diviziju, kao i kasnije formiranu 2. Srpsku dobrovoljačku diviziju (od njih je formiran Srpski dobrovoljački korpus) činili su mahom ratni zarobljenici i prebezi iz austro-ugarske vojske na Istočnom frontu, među kojima je bio veliki procenat Srba iz Banata, Bačke, Baranje, Srema, Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Dalmacije, Like, Banije, Korduna i Slavonije.

Takođe su prikazani događaji u ovim jedinicama tokom boljševičke revolucije u Rusiji, njihovo dramatično prebacivanje na Solunski front i kasnije učešće Jugoslovenske divizije u proboju Solunskog fronta.

Autori izložbe su dr Predrag Bajić, viši kustos istoričar, Ilija Komnenović, muzejski savetnik, istoričar i msr Vojislav Martinov, kustos i istoričar. Recenzenti izložbe su dr Milan Micić i prof. dr Slobodan Bjelica.

O izložbi će govoriti autori i recezenti. Izložba će biti otvorena u sredu 11. septembra u 12 časova u velikoj sali Muzeja Srema.

You may also like