Za vikend prvi „Čalmanski bazar tradicije“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prvi „Čalmanski bazar tradicije“ biće održan sledećeg vikenda, u subotu, 19. avgusta, u velikom parku u centru Čalme.

Organizatori manifestacije, članovi Saveta Mesne zajednice i Udruženje žena „Ženski svet“, imaju za cilj očuvanje tradicije, kulture i običaja svih onih koji su u Čalmi živeli, onih koji u njoj danas žive i onih koji su ostavili traga u hronici sela. Stari sportovi, narodna tradicija i naravno, kulinarske delicije i tradicionalno takmičenje u kuvanju kotlića.

Preobraženjsko poslepodne u Čalmi nudi bogat program i dobru zabavu kod gostoprimljivih domaćina. Na početku, potrebno je „pristaviti kotlić“ na vreme, u 14 časova kada otpočinje „Кotlićijada“. Oragnizatori su se potrudili da se učesnicima obezbede meso, hleb i drva za svaku ekipu. Ukoliko smatrate da ste spremni na kulinarsko takmičenje potrebno je da se prijavite organizatoru (broj telefona 063/82 62 009 – Slobodan Кekić), a kotizacija je dve hiljade dinara.

Dok se kotlići krčkaju, u 15 časova počinju takmičenja koja će se održati pod nazivom „Višeboj“. Ujedno je to peta godina kako se organizuje „Sportski dan kao nekad“ i postao je tradiconalan. Prilika je da se snage odmere u starim sportskim igrama i to u sledećim disciplinama: bacanje kamena s ramena, skok u dalj iz mesta i ekipno takmičenje u nadvlačenju konopca, sa ekipama koje
broje šest članova.

Vredne žene čalmanske iz Udruženja žena „Ženski svet“ pobrinuće se da posetiocima manifestacije predstave svoj rad, a kroz svoje radove, načine očuvanja nematerijalne i materijalne kulturne baštine Čalme i Čalmanaca.

Možda Vam se svidi i