Sremska Mitrovica – U ponedeljak i utorak, 6. i 7. novembra u 18 časova, u maloj sali Muzeja Srema biće održana Smotra etnografskog i dokumentarnog filma. Sada već tradicionalni program ove, pete godine održavanja, donosi dvodnevni program koji obuhvata odabir filmova sa poslednjeg 24. Međunarodnog festivala etnološkog filma održanog u Beogradu, kao i retrospektivu dosadašnje video produkcije Muzeja Srema.

Program smotre je tako podeljen u dve tematske celine pa nas u ponedeljak očekuju filmovi Anplagd, Popika – zaboravljena dečja igra, Raskovnik – sveti gral među biljkama i Кovačka vodica, nabavljeni zahvaljujući saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu. Drugi dan smotre rezervisan je za filmove nastale u produkciji Muzeja Srema i predstavlja petogodišnju retrospektivu upotrebe filma kao sredstva u muzeologiji i etnografskom istraživanju.

Filmovi Кovač, Ima leta kad žita ne rode, Vašar u Rumi i Golubinačke mačkare iz produkcije Muzeja Srema do sada su osvajali nagrade i bili prikazivani na festivalima u Кučevu (Festival televizijskog etnološkog filma), Velikoj Plani (Festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“), Beogradu (Međunarodni festival etnološkog filma) i Sofiji (Internacionalni festival etnografskog filma), a posetioci smotre će imati priliku da ih pogledaju u utorak, drugog dana smotre. Ulaz za sve programe je besplatan.

Možda Vam se svidi i