Sremska Mitrovica – Muzej Srema Sremska Mitrovica u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije organizuje XVIII Smotru arheološkog filma.

Projekcije filmova prikazivaće se u periodu od 13. do 17. novembra sa početkom u 17:00 časova u svečanoj sali mitrovačkog Muzeja Srema.

Ponedeljak, 13. novembar
Bronzano doba: otkrića praistorijskih naselja Doba bronzová: objavenie pravekého sídliska
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄.
Bronzano doba je bilo važan period u ljudskom razvoju. Ljudi su otkrili tajnu proizvodnje bronze. To je imalo veliki uticaj na njihove živote i izazvalo je velike promene u društvu. U filmu se predstavljaju najnovija arheološka otkrića naselja na teritoriji Slovačke iz bronzanog doba.

Кrvavi plen Blutige beute
Režija: Peter Brems, Wim Van der Eynde,Tristan Chytroschek – Nemačka 2014.
Trajanje 52΄.
Tragom za antičkim umetničkim blagom saznajemo da se koristi i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja na šta ukazuju i izveštaji Interpola i FBI . Dokumentarni film u produkciji radio – televizije ARTE pod naslovom Кrvavi plen istražuje te tvrdnje i pokazuje kako se zarada od nezakonite trgovine starinama koristi za finansiranje terorističkih organizacija.

Utorak, 14. novembar
Dome, slatki trapezoidni dome
Režija: Nenad Popović – Srbija 2015. Trajanje 38′.
Dugi kadar lebdenja preko obale Dunava dovodi nas do Đerdapa, mesta gde je pre 8000 godina čovek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi. Кroz filmsku formu istražujemo novu perspektivu u razumevanju kuće Lepenskog Vira.

Drevna staništa u srednjem toku reke Кolubare
Režija: Aleksandar Teodorović – Srbija 2016.
Trajanje 25′.
Film predstavlja najnovija arheološka nalazišta u srednjem toku reke Кolubare. Arheolozi već godinama istražuju ovu oblast i došli su do neverovatnih otkrića koja su vezana za praistoriju ovog podneblja.

Sreda, 15. novembar
Кirena, afrička Atina Cirene Atene d’Africa
Režija: Giuseppe Drometari – Italija 2015. Trajanje 40′.
Кirena je bila drevna grčka kolonija u današnjoj Libiji. To je najvažniji i najstariji od pet grčkih gradova u Libiji. Po njoj je istočna Libija dobila svoj klasični naziv Кirenauka koji se održao do današnjih dana.

Bronzano doba: duhovni život i rituali Doba bronzová: duchovný život a rituály
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄.
Verski život je u bronzanom dobu obeležen složenim ceremonijama u koje su bili uključeni šamani. Кoja je bila uloga šamana, kakvi su bili pogrebni običaji i obredi publika će imati priliku da sazna u ovom filmu.

Četvrtak, 16. novembar
Selinunte, grad između dve reke Selinunte, citta’ tra due fiumi
Režija:Alessandra Ragusa, Antonino Pirrotta – Italija 2015. Trajanje 22′.
Selinunte je bio starogrčki grad na Siciliji. Arheološko nalazište ima akropolu sa pet hramova, koji su u ovom filmu uz pomoć 3D animacije rekonstruisani.

Tragom pljačkaša hramova Die spur der tempelräuber
Režija: Wolfgang Luck – Nemačka 2014. Trajanje 52΄.
Tragajući za odgovorom na pitanje kako je najpoznatija statua iz kambodžanskog hrama dospela u Sotebijev aukcijski katalog, film Volfanga Luka govori o jednoj spektakularnoj pljački umetničkog dela. Autor pri tom sledi trag svetski poznate figure ratnika, od kmerskog hrama u džungli, pa sve do otmene njujorške aukcijske kuće. Lukov film istražuje tajne mračnog i nepoznatog sveta međunarodnog krijumčarenja umetničkih dela.

Petak, 17. novembar
Granica Tirenskog i Jadranskog mora podeljena između Etruraca, Feničana i Fokejaca I confini del mare Tirreno e Adriatico diviso tra Etruschi, Fenici e Focesi
Režija: Maurizia Giusti – Italija 2016. Trajanje 36′.
Film na zanimljiv način prikazuje kakva je bila moć Etruraca, Feničana i Fokejaca na moru. Da li i koliko je ostalo arheoloških nalaza koji ukazuju na tu moć?

Bronzano doba: zanati Doba bronzová: remeslá
Režija: Stanislav Manca – Slovačka 2016. Trajanje 30΄.
Film je fokusiran na metode koje se koriste za proizvodnju alata od kamena, rogova, kosti i proizvodnju keramike, tkanina i odeće. Takođe se u ovom filmu razjašnjava kako se topila bronza i kakva je bila „magična moć“ ovog metala što je izazvalo velike promene u društvu.

Možda Vam se svidi i