24. sabor vojvode Stojana Čupića-Zmaja od Noćaja

Sremska Mitrovica – U Salašu Noćajskom, u subotu, 3. septembra, održaće se 24. sabor u slavu i čast Stojana Čupića – Zmaja od Noćaja, velikog rodoljuba, pravdoljubivog megdandžije, domaćina i junaka.

Stojan Čupić predstavlja jednu od najistaknutijih ličnosti iz vremena Prvog i Drugog ustanka kad je srpski narod ustao protiv turskog nasilja. Svojom hrabrošću, veštinom ratovanja i samopožrtvovanošću postao je ponos srpski i strah turski.

SABOR 2016

Sjajnim pobedama nad Turcima ušao je u pesme Filipa Višnjića i ostao u narodnom predanju kao Zmaj od Noćaja. Pesma ga opevala kao neobično veštog vojskovođu u vreme kada su ponos i častan obraz junaka bili vredniji od samog života. Naročito se proslavio u bojevima na Salašu, na Mišaru, Klenju, Bajinoj Bašti, Loznici, Ljuboviji, kod Bijeljine …, gde se zajedno sa svojim mačvanskim kapetanima isticao besprimernim junaštvom. Pamti se da je bio pravedan, a sirotinji veliki prijatelj i zaštitnik. U mineju manastira Krušedol stoji: „Dok je sveta i veka, i dok teče Sunca i Meseca, svetleće ime Zmaja od Noćaja“.

Pokrovitelj Sabora je Grad Sremska Mitrovica, domaćin je MZ Salaš Noćajski i Crkvena opština Salaš Noćajski, a organizator kulturno-umetničkog programa je Centar za kulturu „Sirmijumart“.

Sabor počinje u 16:00 časova prijemom gostiju i učesnika Sabora, viteške igre počinju u 17:30, a „Mačvansko prelo“ od 19:30.

You May Also Like