Sremska Mitrovica – XXIV festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“ u Sremskoj Mitrovici je najstariji i najeminentniji od svih mitrovačkih festivala.

Reč je o manifestaciji koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja. Moto festivala je „svetlost reči“.

Ovogodišnji Festival besedništva traje jedan dan. Takmiči se u tri kategorije: autorska beseda, interpretacija i improvizacija. Takmičenje u besedništvu je na slobodnu i zadatu temu, a zadate teme su: Visoko ti svud u nas, glavu diže prazan klas (P.P.Njegoš), Lomi li se ram tradicionalne porodice? i tema 170 godina od Sretnjskog ustava. Ove godine se prijavilo 30 besednika.

plakat B2 festival besednistva 2015 vise braon 2 (2)

Da sve protekne u najboljem redu i da nabolji pobede brine se Besedničko sudsko veće. Ove godine ta čast pripala je: prof. dr Vojislavu Jeliću dekanu Filozofkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Tihomiru Petroviću, profesoru Pedagoškog fakulteta u Somboru, mr Zoranu Levajcu, advokatu iz Sremske Mitrovice, Jasni Arbanas predsednici Odbora Festivala i Jovanu K. Radunoviću počasnom predsedniku Odbora Festivala.

Festiva besedništva 2015. godine zvanično će da otvori načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Ilija Nedić.

Festival besedništva osuđenih lica pod naslovom „Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana“ prvi put je održan ove odine u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici. Nastao je po ugledu upravo na ovaj tradicionani mitrovački Festival. Zato će se u revijalnom delu ove godine pojaviti i pobednici Festivala besedništva osuđenih lica, iz dve kategorije: Nikola Soldatović ( kategorija A) i Dimitrije Mijić ( kategorija B).
U revijalnom delu Festivala učešće će da uzme i Veljko Bućković je potpukovnik Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Festival se održava u Pozorištu „Dobrica Milutinović“, 28. novembra , sa početkom u 19 časova. Održava se u organizaciji Ustanove za negovanje kulture Srem, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a uz pomoć ustanova kulture u gradu koji su deo tehničke realizacije ove manifestacije.

Himnu Festivala izvešće vokalna solistica Radiotelevizije Vojvodine, Aleksandra Padrov.

U muzičkom delu programa nastupiće bariton Miloš Radović i Tamburaški orkestar „Zorule“.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1991. godine. Zvukom čuvene Pindarove Prve Pitijske ode (himna Festivala), koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred 3.000 gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.
Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i pozivnog je karaktera. Na njemu nastupaju pravnici, dramski umetnici, sveštena lica, studenti, srednjoškolci i svi oni koji su nadahnuti i neguju lepu reč.

Možda Vam se svidi i