Sremska Mitrovica – Filmski festival „Slobodna zona“ će i ove godine u sklopu devete Turneje na kojoj će posetititi preko 40 gradova Srbije, posetiti i Sremsku Mitrovicu.

Na projekcijama koje će biti organizovane u „Art klubu Sirmijumarta“ od 09. do 15. juna 2014. godine, svakoga dana od 20:00 sati, sremskomitrovačka publika će imati priliku da vidi izbor od 7 filmova koje je publika izglasala za najbolje na poslednjem, devetom izdanju festivala, koji je posetilo više od 17 000 gledalaca.

Na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film The Lunchbox, indijskog reditelja Riteša Batre, ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.
Film kojim je svečano otvorena Slobodna zona i koji je doživeo četiri festivalske reprize na zahtev publike Perveznjakov vodič kroz ideologiju rediteljke Sofi Fajns, za glavnog junaka i naratora ima najkontraverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka.
Najnoviji film čuvenog britanskog reditelja Kena Louča – Duh 45-te, u ovim ekonomski kriznim vremenima, predstavlja važan podsetnik na veliki san o boljem i socijalno pravednijem društvu u Velikoj Britaniji posle Drugog svetskog rata.
Publika će imati priliku da vidi i belgijskog kandidata za Oskara u kategoriji za najbolji strani igrani film Prekinuti kru, Feliksa van Groningena. Uzbudljivu ljubavnu priču začinjenu muzičkom pratnjom fantastične blu gras muzike.

Posebnu pažnju publike privukao je veliki festivalski hit, dokumentarni film Gangster te voli, Nebojše Slijepčevića koji trenutno puni bioskope širom Hrvatske.
Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske.
Među odabranim ostvarenjima koja će biti prikazana u okviru Turneje nalazi se i igrani film izuzetne vizuelne lepote koja je u kontrastu sa temom koju nam predstavlja.Časovi harmonije kazahstanskog reditelja Emila Baigazina prikazuje temu koja je veoma važna i za nas u Srbiji, a to je nasilje u srednjim školama. Filmska priča smeštena je u malo selo u usamljenim i prelepim stepama ruralnog Kazahstana, a škola u kojoj se radnja filma dešava predstavlja pravi mikrokosmos kazahstanskog društva.
U ovoj selekciji našao se bivši ruski reprezentativac u umetničkom klizanju, Andrej Grijacev, ovoga puta u ulozi reditelja, koji je osvojio publiku širom planеte svojim rediteljskim umećem u filmu Sutra, gde prati jedan od najprovokativnijih umetničko-aktivističkih parova na svetu Vojna (Rat) i njihove radikalne akcije i performanse koji su često na samoj granici između umetnosti i kriminala.

Organizator Turneje Filmskog festivala Slobona zona u Sremskoj Mitrovici je Pozorište “Dobrica Milutinović” u saradnji sa Centrom za kulturu “Sirmiumart”.

Program festivala:

art klub

Možda Vam se svidi i