Sremska Mitrovica – U subotu, 6. septembra, u Salašu Noćajskom biće održan 22. po redu, sabor u slavu jednog od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka Stojana Čupića.

Salas_Nocajski_orthodox_church

Organizator sabora je Mesna zajednica Salaš Noćajski, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica. Kulturno-umetnički program Sabora organizuje Centar za kulturu „Sirmiumart“ iz Sremske Mitrovice.

Manifestacija se održava u slavu znamenitog vojvode iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Stojana Čupića, a kako se ove godine obeležava stogodišnjica od Prvog svetskog rata u okviru dešavanja će se odati i pomen stradalim u ratu. Na programu Sabora su vojvodske igre, kulturno-umetnički program, kao i druženje sa gostima.

Stojan Čupić je bio jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka, poznat i pod imenom Zmaj od Noćaja. Istakao se u bojevima na Mišaru (gde je izazvao i pobedio turskog junaka Musu Sarajliju) i na Salašu. U borbi na Glavici preko Drine je spasao Cincar Janka. Ostao je zapamćen u narodnoj epskoj pjesmi „Zmaj od Noćaja“. Njegovo pravo prezime je bilo Dobrilović, ali kako je kao dete ostao siroče preseljen je u Šabac gde ga je posinio imućni trgovac Strahinja Čupić. Bio je poznat i kao dobar govornik, a o tome govore i Karađorđeve reči: Ko mi nadgovori Čupića i natpiše Molera, daću što zatraži.

Možda Vam se svidi i