Sremska Mitrovica – Revija folklora “Kolo Srema“ i ove godine se tradicionalno organizuje u Grgurevcima, u subotu, 14. juna, po osmi put za redom, nastavljajući tradiciju iz osamdesetih godina kada je ova manifestacija u Grgurevcima organizovana ukupno 11 puta.

Defile i predstavljanje folklornih ansambala planiran je za 18 časova, a od 20 časova, na letnjoj pozornici, 14 kulturno-umetničkih društava sa teritorije celog Srema, i iz Dragaljevca – Republika Srpska, odigraće najpoznatije sremske i srbijanske igre.

Ove godine na “Kolu Srema” nastupaju: “Izvor Vranjaš” Manđelos, KUD Branko Radičević Sremska Mitrovica, KUD “Brile” Beočin, KUD “Pećinci” iz Pećinaca, KUD “Soko” Inđija, Mađarsko KUD “Srem” Sremska Mitrovica, Društvo za negovanje ukrajinske kulture (DNUK) “Kolomejka” Sremska Mitrovica, Kud “Mladost” Sremska Rača, KUD “Kupinik” Kupinovo, Slovačko KUD “Jednota” Šid, Rusinsko KUD “Đura Kiš” Šid, KUD “Dragaljevac” Republika Srpska, KUD “Dositej Obradović” iz Grgurevaca, kao domaćin manifestacije.

3

U popodnevnim časovima biće održano i predstavljanje udruženja žena pod nazivom “Fruškogorski etno 2013”, gde će se predstaviti desetak udruženja iz Srema: UŽ “Gorska ruža” iz Rakovca, UŽ “Desanka Maksimović” iz Šašinaca, UŽ “Veselice” iz Deča, UŽ “Bešenovke” iz Bešenova, MZ Laćarak, Mađarsko uduženje žena “Srem” iz Sremske Mitrovice, UŽ “Dika” iz Kuzmina, UŽ “Martinčanke” iz Martinaca, Udruženje preduzetnika Ruma, UŽ “Fruškogorke“ i UŽ “Višnja” iz Grgurevaca, kao domaćin.

Manifestacija “Kolo Srema” zamišljena je i organizovana sa namerom da okuplja omladinske folklorne ansamble sa teritorije Srema, koji bi u netakmičarskim nastupima pokazali deo svog umeća. Pored društava iz Srema, obično je pozivano i po jedno društvo izvan teritorije Srema. Posebna vrednost ove manifestacije je u učešću svih etničkih zajednica sa teritorije Srema.

Prvo Kolo Srema je održano u rano proleće 1979. godine u sali Doma kulture u Grgurevcima. Nastavljeno je da se održava svake naredne godine, s tim što je postepeno pomerano vreme održavanja u toplije doba godine. Neprekidno je održavano do 1990. godine.

Pored smotre sremskih folklornih ansambala, u okviru “Kola Srema” tradicionalno će biti održani kotlićijada, turnir u fudbalu, defile fijakera i fruškogorski etno bazar.

1

Kotizacija za turnir u fudbalu iznosi 4.000 dinara po ekipi, dok za takmičenje u kuvanju kotlića iznosi 2.000 dinara po ekipi. Svaka ekipa u kuvanju kotlića od strane sponzora i organizatora dobija dva kilograma mesa za kuvanje paprikaša.

Prijava ekipa vrši se na telefone: 060/312 12 81 Branislav Zarić i 069/671-737 Miroslav Vučenić.

Uplate se primaju do 09 časova na dan održavanja „Kola Srema“, 14. juna. Takmičenja počinju u 10 časova.

Raspored događaja za Kolo Srema 2014:

10:00 časova:
– Turnir u malom fudbalu
– Kotlićijada

14:00 časova:
– Fruškogorski etno festival
– Defile fijakera

18:00 časova:
– Svečani defile učesnika revije

20:00 časova:
– Revija folklora

Možda Vam se svidi i