Sremska Mitrovica – U okviru Francuskog filmskog karavana od 27. oktobra u Sremskoj Mitrovici biće prikazane komedije koje su privukle veliku pažnju na brojnim međunarodnim festivalima.

10714532_364007637100745_7175388933561724490_o

Projekcijom filma „Vetar u listovima“ 27. oktobra u „Art klubu“ Centra za kulturu “Sirmijumart” (bivši ZKS) počinje „Francuski filmski karavan – ciklus komedije“.
Od ponedeljka do četvrtka Mitrovčani će moći da vide i ostvarenja „Bal glumica“, „Radiostars“, „Devojka sa proslave 14. jula“. Svi filmovi počinju u 20:00, a ulaz na projekcije je besplatan.
Projekat u organizaciji Centra za kulturu “Sirmijumart” ostvaren je u saradnji sa “Francuskim institutom u Beogradu” i kompanijom “Imlek” koja je sponzor projekta.
Program Francuskog filmskog karavana u Sremskoj Mitrovici:
Ponedeljak 27. oktobar
„Vetar u listovima“ (2012)
Režija: Katrin Tardije
Igraju: Anjes Žaui, Deni Podalides, Žilijet Gomber
– U sendviču između roditelja koji je opsedaju ljubavlju i brigom, devetogodišnja Rejčel broji minute koji je dele od slobode. Sve do dana kada sretne nestašnu Valeri.
Utorak 28. oktobar
„Bal glumica“ (Francuska, 2009)
Režija: Maiven
Igraju: Žan Balibar, Roman Borenže, Žili Depardje
– Režiserka pravi film o glumicama, svim glumicama: poznatim, nepoznatim, intelektualkama, komičarkama, zaboravljenim… Snimajući baš sve, sa ili bez njihovog odobrenja, režiserka će se prepustiti ovim krhkim i okrutnim ženama…
Sreda 29. oktobar
„Radiostars“ (Francuska, 2012, 100’)
Režija: Romen Levi
Igraju: Mani Paje, Klovis Kornijak, Daglas Atal
– U sred emocionalne i profesionalne krize, Ben, koji sanja da postane komičar u Njujorku, se vraća u Pariz. Upoznaje se sa Aleksom, voditeljem-zvezdom radijske emisije Breakfast-club. Zajedno sa Sirilom i harizmatičnim liderom Arnoldom, oni mrače i oblače na stanici Blast FM. Samo što se novajlija priključio ekipi, popularnost emisije vrtoglavo pada. Rešenje: putovanje autobusom širom Francuske u cilju pronalaženja nove publike. Za ove arogantne Parižane, ovaj radio road trip će se pretvoriti u pravo inicijacijsko putovanje.
Četvrtak 30. oktobar
„Devojka sa proslave 14. Jula“ (Francuska, 2013, 88’)
Režija: Antonen Peretžatko
Igraju: Vimala Pons, Gregoar Tašnakian, Vensan Makenj
– Hektor, koji je sreo Triket u Luvru za proslavu 14. jula, ima samo jednu stvar u mislima: da zavede devojku koja ga opseda. Najbolji način je da je odvede da vidi more zajedno sa Patorom i njenom prijateljicom Šarlot … Urnebesna komedija u kojoj francuska provincija igra svoju ulogu, zajedno sa protagonistima filma.

Možda Vam se svidi i