Sremska Mitrovica – Osam umetničkih trupa iz raznih delova Srbije izabrani su nakon konkursa za nastup na Festivalu uličnih svirača, koji se ove godine održava 12. put u Novom Sadu od 6. do 9. septembra. Umetnici različitih profila, uglavnom muzičari i plesači, pobedili su u konkurenciji 40 prijavljenih programa, i naći će se u zvaničnom programu Festivala, zajedno sa više od 100 izvođača iz čitave Evrope.

U Novom Sadu će, na Festivalu uličnih svirača, tako nastupiti akustični kvartet Lost Professors iz Sremske Mitrovice sa specijalnom gošćom, dvanaestogodišnjom pevačicom Katarinom Dumančić, finalistkinjom TV programa “Ja imam talenat”, kao i sastav Shpiritus Movens iz Beograda, koji neguje tradicionalnu francusku gradsku muziku. Na nekom od deset punktova u starom jezgru grada naći će se i novosadski ska bend Josip a lisac, lokalni neofolk-bluz bend Prkos drumski, kao i članovi Muzičko-edukativnog centra “Music Harmony” iz Novog Sada, koji kombinuje rok i klasičnu muziku. Programe pune igračkih atrakcija za Festival uličnih svirača priprema Plesno udruženje “Groove” iz Novog Sada, a posebno mesto u programu zauzeće i novosadski ogranak nevladine organizacije “Rpoint” iz Velike Britanije, sa svojim plesnim tačkama, kao i umetnička radionica “Maštobus” Multimedijalnog centra “Led art” iz Novog Sada.

Pored 18 atraktivnih muzičkih programa i različitih umetničkih performansa iz Španije, Portugala, Nemačke, Austrije, Holandije, Engleske, Italije, Francuske, Grčke, Slovenije i Hrvatske, glavne zvezde Festivala uličnih svirača će biti internacionalni sastav Playing for Change. Ovaj bend, koji će otvoriti Festival velikim koncertom na Trgu slobode u četvrtak 6. septembra, deo je velike istoimene humanitarne fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država, a posvećen je ideji da je muzika jezik kojim govore svi ljudi sveta, bez obzira na rasnu, nacionalnu i versku pripadnost, sa uneverzalnom porukom o miru i solidarnosti.

Festival uličnih svirača će ove godine imati humanitarni karakter, pa će tako svi učesnici u programu svoje kompletne prihode, koje ostvare putem priloga građana u prevrnute šešire prilikom svakog nastupa, uplatiti kao pomoć novosadskom Svratištu za decu koja žive i/ili rade na ulici. Sa ovakvom koncepcijom i dugogodišnjom tradicijom okupljanja umetnika uličnog sviranja iz čitavog sveta, Festival je ove godine dobio podršku Evropske komisije i tako zvanično stekao status evropskog festivala.

Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada. Pokrovitelj je Grad Novi Sad, uz podršku Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Turističke organizacije Novog Sada, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije, Evropske komisije i ambasade SAD u Beogradu.

 

Možda Vam se svidi i