Sremska Mitrovica – U petak, 19. Avgusta u Sremskoj Mitrovici održaće se Internacionalna vinska svečanost “Zlatni dani vina”.

Ova internacionalna svečanost održaće se u Carskoj Palati “Sirmium” sa početkom u 19:30 časova.

Naporima Udruženja poštovalaca vina „Marcus Aurelius Probus“, okupljeno je 25 vinarija koje će izložiti svoja vina za degustaciju.

Učesnici će ukupno predstaviti oko 100 vrsta vina, a neke od poznatijih su: vinarija „Jelić“ iz Valjeva, „Kiš“ iz Sremskih Karlovaca, „Dibonis“ iz Subotice, „Vinarijum“ iz Banoštora, „Mačkov podrum“ iz Iriga, „Vinica Petrović“ sa Kosova, a biće promovisana i vina manastira Petkovica. Takođe, svoje proizvode predstaviće gosti iz inostranstva, vinari iz Nemačke, Mađarske, Slovenije i Austrije.

Satnica manifestacije:

19.00h – U podrumu Zavoda za zaštitu spomenika kulture biće svečano otvorena vinska kolevka pod nazivom „Kunabula“ (što na latinskom u isto vreme znači i kolevka, i zavičaj). Ambicija Udruženja MAP je jednostavna – ovaj vinski arhiv će skladištiti vina iz celog sveta, jer je Prob, sa ovih prostora svetu darovao vino. Svaki od učesnika „Zlatnog dana vina“ darovaće kolevku sa 2 flaše svoje najbolje sorte.

19.30h – Otvaranje vrata Carske palate za građane. (Pored štandova za vino, biće izložene slike Udruženja likovnih umetnika „Esnaf“, takođe biće postavljena prigodna postavka Muzeja Srema povodom vinske svečanosti, uz radionicu za izradu autentične ratne opreme. Biće postavljena i dva štanda za suvenire)

20.30h – Svečano otvaranje – govoriće Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Predrag Rogulić, predsednik udruženja „Marcus Aurelius Probus“ i Branislav Nedimović, gradonačelnik.
Nakon ovoga, grupa „Ozarje“ će izvesti nekoliko narodnih pesama.

Organizatori ove manifestacije su Udruženje poštovalaca vina “Marcus Aurelius Probus”, uz podršku Grada Sremska Mitrovica i Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

You may also like