12. smotru likovnih umetnika amatera Vojvodine u Carskoj Palati

Sremska Mitrovica – Zavod za kulturu Vojvodine i Ustanova za negovanje kulture “Srem”, organizuju 12. smotru likovnih umetnika amatera Vojvodine. 136 radova iz 45 mesta u Vojvodini, biće izloženo od 6. do 18. novembra Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za nedelju, 6. novembra sa početkom u 18,00 sati. u Carskoj palati.

Smotra likovnih umetnika amatera, dvanaesta po redu, najmasovnija je i najobimnija likovna manifestacija u Vojvodini: više od 1.000 likovnih stvaralaca iz svih opština u Vojvodini izložili su radove u nekoj od galerija u svojoj opštini. Iz 44 opštine najkvalitetniji radovi (378 radova) po odluci žirija učestvovali su na šest regionalnih smotri u: Zrenjaninu, Rumi, Kuli, Srbobranu, Kanjiži i Vršcu.

Žiri Smotre u sastavu: Vesna Latinović, galerista, prof. Miroljub Vujičić, akademski slikar i Marija Vuruna, istoričar umetnosti dodeliće prve, druge i treće nagrade, specijalne nagrade i pohvale.

Najuspešniji radovi, dobitnici prvih, drugih trećih mesta i specijalnih nagrada (26 radova) predstavljaju Vojvodinu na 31. smotri likovnog stvaralaštva amatera Srbije početkom decembra u Knjaževcu. Isti autori učestvuju u aprilu mesecu 2012. godine na nagradnoj koloniji „Vojvodinašume 2012“ u Plavni kod Bača.

Ove smotre učinile su da se još u većoj meri afirmišu već poznati stvaraoci ali i, što je možda još važnije, da se iz anonimnosti otkriju autori koji su stvarali u malim i nepoznatim sredinama, bez mogućnosti afirmacije i kritičkog suda o onom što rade. Smotre su doprinele popularizaciji mnogih autora i prokrčile im put ka članstvu u profesionalna udruženja, ali su doprinele i afirmaciji likovne umetnosti uopšte i nekih autentičnih, dosad široj javnosti, nepoznatih likovnih tehnika.

Na smotrama je jasno vidljiva sve veća heterogenost tema, likovnih tehnika, poetika i istraživačkih napora, napredak u organizaciji motiva i kompozicije. Sve to rezultira izuzetno zanimljivom i kvalitetnom zajedničkom izložbom u reprezentativnom objektu Carske palate u Sremskoj Mitrovici.

You May Also Like