U Zvorniku predstavljena knjiga Slađane Milenković

Od strane Ozon
0 komentar

Кnjiževnica, dr Slađana Milenković na poziv Književne zajednice Zvornik, održala je promociju svoje knjige “Kroz trepavice sipam tugu”.

Knjiga “Kroz trepavice sipam tugu” autora Slađane Milenković iz Sremske Mitrovice, promovisana je u Zvorniku 27. avgusta

Milenkvićeva je istakla da je knjiga “Kroz trepavice sipam tugu” nastajala na osnovu svakodnevnog iskustva, podsticaja i senzacija koje je kao umetnik i čovek doživljavala.

„Ta iskustva su zapravo bila i inspiracija, ali i plod mog profesorskog i novinarskog rada”, rekla je Milenkovićeva i dodala da se čitav novinarski život našao među stihovima, kao i pesme u kojima se vide tragovi lektire kao rezultat profesorskog rada putem proučavanja literature.

Ističući da je knjiga “Kroz trepavice sipam tugu” šesta zbirka pesama, Milenkovićeva je rekla da je knjiga dobila treću nagradu na Petim književnim drinskim susretima u Zvorniku, što joj je izuzetno drago.

Recenzent Miomir Milinković napisao je da poezija Milenkovićeve pruža čitaocima istančanih afiniteta i osobenih estetskih ukusa mogućnosti različite recepcije i sopstvene spoznaje sveta, emotivni doživljaj u kojem prepoznaju i identifikuju predstave o životu koje su u sebi odavno tajili, ili, samo slutili i predosećali.

Slađana Milenković je srpsku književnost i jezik završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirala u toj oblasti. Objavila je šest zbirki poezije i jedan izbor u prevodu na poljski, u Krosnu u toj zemlji, osam naučnih monografija i šest udžbenika, kao i zbirku intervjua sa poznatim ličnostima iz oblasti kulture i umetnosti „Živa reč“. Još kao student Slađana Milenković bila je zapažena, nagrađivana, tako da je još na trećoj godini studija usledila prva samostalna pesnička zbirka, godinu dana posle toga i druga. Od nagrada za poeziju, devedestih godina u vreme Jugoslavije dobila je nagradu „Miloš Šubarički“ za ciklus pesama mladih pesnika Festivala „Pesničke staze“ u Kikindi, nagrade za pesmu na festivalima „Vukovi lastari“ Loznica, u Ivanjici za ljubavnu pesmu, u poslednih pet, a od međunarodnih nagrada, nagrada na festivalu poezije Melnik, Bugarska i Nadži Naman u Libanu. Značajana je i Nagrada „Sima Cucić“ za najbolju knjigu u oblasti nauke o književnosti za decu, Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, za knjigu Poetika vedre melanholije…

Možda Vam se svidi i