U toku izložba Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“

Od strane Ozon
0 komentar

U Galeriji „Lazar Vozarević“ otvorena je izložba mitrovačkog Udruženja likovnih umetnika “Sirmium”.

Na grupnoj izložbi mitrovačkog Udruženja likovnih umetnika „Sirmium“ predstavilo se 25 autora, sa 54 dela. Izložba se može pogledati u prostoru galerije , a odlikuje je velika raznovrsnost likovnih izraza i tematsko bogatstvo, od portreta, pejzaža, figuralne kompozicije, mrtve prirode, preko dela primenjene umetnosti, ali i stalno eksperimentisanje u stilskom pogledu i tehnikama.

“Okupili smo se večeras da pogledamo izložbu, već tradicionalnu, udruženja likovnih umetnika ”Sirmium“, oni svake godine u našoj Galeriji održavaju svoju godišnju promociju i smotru radova članova, to je velika manifestacija, veoma značajna za grad jer pokazuje umetničku produkciju autora iz Sremske Mitrovice. Ove godine radove je izložilo 25. izlagača sa 54. dela, veoma raznolika poetika je prisutna na osmomartovski praznik, to je tradicija koju želimo da ustanovimo, rekla je povodom otvaranja, Marija Vukajović, istoričar umetnosti.

Na svečanom otvaranju učestvovao je i hor ”Irida“, hor grčko-srpskog prijateljstva koji tradicionalno nastupa kao prijatelj udruženja i daje svoju umetničku podršku. Slikarstvo – Muzika, simbioza između različitih umetnosti.

U cilju podsticaja likovnog stvaralaštva ULU „Sirmium“ je ustanovilo nagradu pohvale, koju svake godine ponesu tri člana udruženja, u izboru stručnog žiria galerije. Na ovogodišnjoj izložbi pohvale su dodeljene autorima: Srećko Radulović, za rad „Neveni“, Jelena Jelica Gajin, za rad „Plavi grad“ i Ivan Bešić, za rad „U magazi“.

Udruženje likovnih umetnika ”Sirmium“ formirano je sedamdesetih godina prošlog veka i sa malim prekidima, ali preko 50 godina okuplja veliki broj umetnika sa teritorije Srema i šire. Prvi predsednik Udruženja bio je Miroljub Vujičić, umetnik i slikar.

“ Imamo između 50 i 70 članova, svake godine se redovno pojavljuje oko 25-26 izlagača , ostali članovi nisu aktivni. Aktivnost se svodi na dve izložbe, prolećnu i jesenju na kojoj prezentiramo razne radove, razne stilove i to daje draž celom likovnom stvaralaštvu. Nagrađenim umetnicima čestitam, pokazali su izvrsnu tehniku rada i mislim da je izložba po poseti zadovoljavajuća, retko je videti ovakav broj posetilaca, rekao je Miroslav Munižaba, elektro inženjer i slikar.

Munižaba je govorio i o problemima umetnika. „Ja sam ovde došao sa tri rada, radio sam ih ove godine i završio ih, imam oko 400 radova i pre nekoliko dana mi je skinuta izložba u Kulturnom centru u Šapcu, tamo sam izlagao, to mi je 18. izložba. Ja imam 29. nagrada za slikarstvo, nijedna nije bila materijalna, to je obeshrabrujuće za mlade ljude koji bi trebali da se bave umetnošću i žive od toga. Na 18. izložbi nisam prodao nijednu sliku. Veoma malo mladih slikara se priključuje…“

Možda Vam se svidi i