Svečana akademija “Majci Rusinki”

Od strane Ozon
0 komentar

Tradicionalna svečana akademija pod nazivom “Majci Rusinki” koju svake godine organizuje Područna kancelarija Nacionalnog Saveta rusinske nacionalne manjine održana  je  u sredu, 19. januara  u sremskomitrovačkom pozorištu.

Akademijom je obeležen bitan datum, godišnjica doseljavanja njihovih predaka na teritoriju Grada Sremska Mitrovica, Nacionalni praznik Rusina u Srbiji u 2022 godini .

Prema rečima predsedika Društva Rusina Sremska Mitrovica Vladimira Balašćaka, potrebno je negovati kulturu svih nacija, jer je upravo to odraz i slika nekog grada, sredine življenja. Društvo Rusina nastoji da neguje i čuva svoju tradiciju, kulturu, muziku, pisanu reč i sve uspomene iz nekih prošlih vremena ovog naroda.

Rusinska kultura predstavlja značajan deo miljea koji je potreban u cilju okupljanja, negovanja istorije i razmenjivanja priča, kako bi se stvorila multinacionalna sredina i kvalitetniji društveni život u gradu.

Aktivnosti rusinske nacionalne zajednice usko su vezane za kulturne institucije u gradu, među kojima su Muzej Srema i Pozorište „Dobrica Milutinović’’. U ovim ustanovama neretko budu upriličene predstave, izložbe i razni drugi kulturni sadržaji, koji na jedan poseban način neguju i razvijaju kulturu ovog naroda. U skromnim uslovima, veseo duh mitrovačkih Rusina, širi pozitivnu energiju i plemenita osećanja nacionalnog ponosa.

Grkokatolička parohija u Sremskoj Mitrovici osnovana je 1886. godine. Nakon 1848. godine u Sremsku Mitrovicu i okolna sela počeli su se naseljavati Ukrajinci i Rusini iz Ugarske, odnosno Zapadne Ukrajine, tako da je njihov broj već 1885.godine dosegao do 300 duša.

“Svečana Akademija  “Majci Rusinki” se tradicionalno održava, na dan doseljavanja Rusina u Sremsku Mitrovicu, mi ove godine obeležavamo 170 godina. Večeras publika može da očekuje ljubav koju je pripremila Mitrovačka scena i naši gosti, Kulturno umetničko društvo ”Ivan Kotljarevski“ predstaviće se sa svojom pevačkom grupom, oni su snimili CD Božićnih pesama i večeras će se predstaviti prvi put u Sremskoj Mitrovici. Današnji položaj Rusina što se tiče celog sveta, u Srbiji je najbolji, Srbi su priznati kao narod još u vreme kralja Aleksandra, imamo katedre, institucije, nama ništa ne fali.” rekao je Vladimir Balašćak, predsednik društva Rusina.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da večeras prisustvujem jednom ovakvom jubileju, nacionalnih manjina ima dosta na teritoriji Sremske Mitrovice, mi kao lokalna samouprava smo tu da im pomognemo da sačuvaju svoju kulturu, svoje običaje i tradiciju. Naglasio bih da je to uslov za kvalitetan suživot na teritoriji našeg grada. Čestitao bih na izuzetnoj organizaciji i poželeo mnogo kvalitetnog suživota sa nama građanima Sremske Mitrovice.” rekao je načelnik za kulturu i sport Vasilj Ševo.

Možda Vam se svidi i