STIŽU FOLKLORNE GRUPE IZ ALŽIRA EGIPTA, MEKSIKA, GRČKE… Vidimo se SUTRA

Od strane Ozon
0 komentar

Osamnaest godina za redom Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest“ počinje u četvrtak, 11. avgusta i trajaće četiri dana, do 14. avgusta. U ponedeljak nakon „Srem Folk Festa“ očekuje nas Tamburaški koncert. Ljubitelji tradicionalne igre uživaće tih dana u Sremskoj Mitrovici.

Ove godine dolaze nam ansambli sa tri kontinenta, iz Evrope, Afrike i iz Južne Amerike. Nastupa preko 700 izvođača, prestavljenih u 20 folklornih sastava iz 11 zemalja sveta. Nastupaće Meksiko, učestvovaće Alžir i Egipat sa afričkog kontinenta, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Egipat, Grčka, Hrvatska, Meksiko, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija. Pored toga na festivalu nastupaju i tri ansambla nacionalnih manjina, a to su ansambli iz Sremske Mitrovice, Hrvatski kulturni centar „Srijem”, Ukrajinsko kulturno-umetničko društvo „Kolomejka” i Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Srem”. Novina je gostovanje našeg profesionalnog ansambla narodnih igara i pesama „Venac” iz Gračanice, sa Kosova i Metohije, koji će imati svoj celovečernji koncert druge festivalske večeri, 12. avgusta.

Otvaranje je 11. avgusta kao i svake godine, tome prethodi defile kroz grad od SDK-a, do Žitnog trga, zatim sledi ceremonija svečanog otvaranja. Srem Folk Fest  koji se i ove godine odigrava u saradnji sa Bečej Folk Festom i sa Obrenovcem, tako da će neki ansambl biti smešteni i kod njih. Kao prateći program biće otvorena izložba nekadašnje obuće, od 19. veka, svih folklornih regija u Srbiji, koju je pripremila Omladinska sekcija CIOFF-a. 

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest” tradicionalno okuplja velik broj učesnika iz celog sveta i još veći broj posetilaca pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica, u organizaciji Centra za kulturu „Sirmijumart” i u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF.

Možda Vam se svidi i