Specijalna nagrada „Sunčani sat“ JASNI KALAUZOVIĆ iz Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Jasni Kalauzović, u Baroknoj sali Muzeja Srema Sremska Mitrovica dodeljena je specijalna nagrada „Sunčani sat“ za književno delo, u okviru 12. Međunarodnog festivala poezije mladih pjesnika „Mašta i snovi“.

Neke nagrade dođu prerano, neke prekasno, a neke se nikad ne dogode…Ova je došla u pravi čas. Iza nje stoje deca, ispred njih stojim ja. I tako je više od trideset godina. Toj deci svih generacija, duboki naklon jer samo oni i ja znamo koliko smo se davali, koliko je lepih reči razmenjeno da bi najlepše iščilele, rekla je Ja Kalauzović.

Jasna Kalauzović rođena je u Sremskoj Mitrovici, profesor srpskog jezika u Osnovnoj školi „Jovan Popović“, učitelj dobrog govora, autor poetskih, proznih i dramskih sadržaja i stručnih radova, lektor, recenzent, pozorišni reditelj, saradnik na scenariju za dečiji film „Šašava flaša“ i rukovodilac dečijeg dramskog studija „Dar Mar“ u Sremskoj Mitrovici. Rezultati njenog tridesetogodišnjeg rada sa decom ovekovečeni su u Leksikonu najboljih prosvetnih radnika stvaralaca Srbije. Pripremila je i režirala 33 predstave, nagrađivane u raznim kategorijama i upisane na pozorišnoj mapi dečije drame. Bila je saradnik festivala ‘Mašta i snovi’ i priređivač zbornika poezije“

Osim Jasne Kalauzović, nagradu za 2022. godinu dobila je i Beograđanka Gordana Maletić i Jova Čulić, bosanski pesnik za decu u kategoriji nagrada stranom piscu.

Žiri za dodelu nagrade radio je u sastavu Nedeljko Terzić, književnik i esejista, prof. dr Slađana Milenković, književnica, i Zoltan Hegediš, direktor Centra za kulturu „Sirmijumart“.

Možda Vam se svidi i