Posetite izložbu u Muzeju Srema “Narod žrtva zločina”

Od strane Ozon
0 komentar

Početkom septembra u Muzeju Srema je otvorena izložba “Narod žrtva zločina” koja govori o teroru srpskog naroda od strane NDH.

-Muzej Srema je organizovao bitnu izložbu kako za Srbiju tako i za grad Sremsku Mitrovicu. Radi se o obeležavanju 80 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma na tlu Sremske Mitrovice od ruke ustaškog režima. Sam naziv izložbe “Narod žrtva zločina” govori o tome kako je jedan narod nevino postradao za svoju slobodu, rekao je Stefan Vučić, zamenik direktora Muzeja Srema.

Kako navodi, izložba je podeljena je u tri celine. Prva celina predstavlja svetlost, borbu naroda za život i slobodu, drugom celinom prikazano je stradanje Jevreja, rušenje Sinagoge i stradanje učenika gimnazije, medju kojima je najpoznatija bila Jovanka Gabošac.

-U trećoj prostoriji prikazan je mrak, stradanje i mučenje našeg naroda, prikazani su dželati, žrtve i horor koji se tada dešavao. Najveća stradanja na tlu Sremske Mitrovice desila su se na našem Spomen groblju u akciji Viktora Tomića gde je poginulo oko 2200 ljudi, njima svima u čast.

Izložba će u Muzeju ostati duži vremenski period, pozivam građane da pogledaju ovu izložbu, rekao je Vučić.

Možda Vam se svidi i