Performans „MOĆNE ŽENE LjUBAVLjU ZBORE“

Od strane Ozon
0 komentar


U utorak 25.01.2022.godine u pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici u okviru manifestacije „Dani ruske kulture“ koju organizuje Istorijski arhiv „Srem“ izveden je performans „MOĆNE ŽENE LjUBAVLjU ZBORE“ koji je urađen po istoimenoj knjizi književnice Mirjane Marković „SILЬNЫE ŽENЩINЫ LЮBOVЬЮ VEЩAЮT- MOĆNE ŽENE LjUBAVLjU ZBORE“ čije štampanje je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Performans je započeo obraćanjem autorke knjige i potpisnikom dramatizacije i režije, Mirjane Marković koja je pročitala Poslanicu Vasilise Teodore svojim sestrama, zatim je na video bimu koji potpisuje AsproArt produkcija predstavljen deo knjige autorke i likovi znamenitih žena koje su zastupljene u knjizi.

Performans je spoj modernog i prošlih vremena, kao i spoj glume, baleta i pesme. Glavna junakinja performansa tinejdžerka Anđela koju glumi Isidora Božić je dobila domaći zadatak da napiše esej o poznatim ženama Rusije i Srbije. Ona nas sa mlađom sestrom Nikom koju glumi Nikolija Marković sprovodi kroz kolaž znamenitih žena Rusije i Srbije. Katarinu Veliku je glumila Margarita Vujović, Irinu Nepokojčickoju je glumila Olena Pantelić i Marinu Cvetajevu je glumila Katarina Orlova. One su poreklom iz Rusije i žive u Sremskoj Mitrovici. Milicu Hrebeljanović je glumila Jasna Arbanas, Jefimiju Jelenu Mrnjavčević je glumila Danijela Stojiljković i Minu Karadžić je glumila Katarina Jovanović.


Ruska igra i baletske varijacije koji su izvele balerine Kompanije baleta mladih-Instituta za umetničku igru iz Beograda su takođe izazvali oduševljenje publike kao i nastup etno grupe Hram koja je izvela kompozicije „Marijo slavna“ i „Ovo je Srbija“.


Za frizure je zaslužan frizerski studio „In“, za kostimografiju Igor Jagić i pozorište „Dobrica Milutinović“, za scenografiju tekstilna radnja „Garfild“, tehnička podrška Vladimir Kovačević, pozorište „Dobrica Milutinović“.
Bio je ovo još jedna potvrda koliko nam malo treba da bi imali svega, kao i to da je ljubav iznad svih zala.

Možda Vam se svidi i