Ko su „Artan Lili“? Rokenrol posle rokenrola

Od strane Ozon
0 komentar

U Sremsku Mitrovicu, 28. oktobra stiže beogradski bend Artan Lili. Koncert će biti održan sa početkom u 21 čas uprostorijama bivšeg Doma omladine. U organizaciji koncerta potpisano je Udruženje građana Art Front.

Grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Nakon izvesnih personalnih promena ova nojz pop četvorka iz Beograda se ustalila u svojoj prepoznatljivoj postavi: Bojan Slačala (bas-gitara i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj), Dragan Knežević (gitara). Bend je počeo kao eksperimentalni trio u sastavu: Bojan Slačala (bas-gitara i vokal), Marko Ajković (bubanj) i Tanja Novaković (vokal).

Prvi spot su snimili za pesmu Džoni, koju je producirao Davorom Sopićem. Novinar tadašnjeg vebzina Popboks Aleksandar Pavlić je zvuk grupe klasifikovao kao nojz pop. U to vreme Bojanu i Marku su se spletom okolnosti priključili gitarista Dragan Knežević i vokal Elena Šever. Grupa je rad nastavila snimanjem idućih šest singlova, koje je u Skoplju producirao Nenad Trifunovski Tripe. Nakon nove personalne promene i dolaska Romane Slačale u bend snimljeno je preostalih pet singlova za prvi album, a producent je ovoga puta bio Petar Rudić. Završene pesme su objavljivali sukcesivno, preko Bendkemp platforme benda. Na taj način su kompletirali prvi album, naslovljen imenom grupe. Ovakav način objavljivanja albuma (singl po singl) u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio.

Ono što je, pored prepoznatljivog zvuka, karakteristično za grupu je i vizuelni identitet (prepoznatljivi logotip grupe i video spotovi). Naime, za šest od dvanaest pesama sa prvog albuma snimljeni su video spotovi u režiji Željke Veljković, Miloša Gojkovića, Marine Uzelac i Staše Tomića. Singlovi grupe osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top-lista u zemlji i regionu. Zanimljivo je istaći i da je njihov singl Ako stanemo tu debitovao na prvom mestu Diskomera Studija B, što je prethodno pošlo za rukom samo numerama grupa Bijelo dugme, Ekatarina Velika i Kal.

Karte za koncert grupe „Artan Lili“ moguće kupiti u knjižari Buk Bar u Sremskoj Mitrovici po ceni od 500 RSD, kao i na vratima kluba (bivši Dom omladine) u iznosu od 800 RSD.

Možda Vam se svidi i