Gosti Festivala besedništva grupa “Vrelo”

Od strane Ozon
0 komentar

XXXI Festival besedništva, muziki gosti grupa „Vrelo“

Festival besedništva u Sremskoj Mitrovici, „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“, je manifestacija koja će ove godine biti u subotu, 26. novembra, u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ sa početkom u 19 časova.

Odlukom članova Odbora Festivala besedništva lajtmotiv ovogodišnjeg Festivala je lament nad 7950 žrtava, kao osam decenija sećanja na nedužno postradale stanovnike Srema.
Nastupiće 13 besednika u dve kategorije, AUTORSKOJ- u kojoj besednik tumači poruku besede, čiji je autor i INTERPRETACIJI – u kojoj besednik tumači poruku drugog autora.
Prvi put ove godine na Festivalu se takmiče i besednici iz Budimpešte i Istočnog Sarajeva.
U umetnikom delu Festivala nastupiće Muzička grupa „Vrelo“, čija muzika donosi originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca.
Organizator Festivala je Ustanova za negovanje kulture Srem, a pokrovitelji su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grad Sremska Mitrovica.
Podsećanja radi, reč je o manifestaciji koja podstiče vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji i van nje, a lepu reč vraća na mesto koje joj i pripada. Ovaj Festival neguje kulturu reči i izražavanja, a njegov moto je „svetlost reči“. Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva. Nastupaju srednjoškolci, studenti, glumci, pravnici, vojna i sveštena lica predstavljajući svoje institucije.
Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj, Nebojša Dugalić, Boris Pingović, Tanja Bošković, Mira Banjac i mnogi drugi.

Možda Vam se svidi i