Dani ruske kulture – Peti put

Od strane Ozon
0 komentar

U organizaciji Istorijskog arhiva Srem, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ruskog doma iz Beograda, Udruženja dobrovoljaca 1912-1918, SUBNOR-a Srbije i drugih patriotskih organizacija svečanom izložbom otvoreni su Dani ruske kulture u Sremskoj Mitrovici. Izložba je inače podeljena na dva dela. Prvi pod nazivom „Povratak generala – 145 godišnjica dolaska 2.500 ruskih dobrovoljaca u Srbiju“, a drugi postavkom grafika i slika Vasilija Polenova pod nazivom „Srpski rat očima ruskog umetnika“.

Otvaranju manifestacije pored mnogobrojnih građana prisustvovali su: Zoran Antić – državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Igor Kiselev – prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Jevgenij Baranov – direktor Ruskog doma, prof. dr Aleksej Timofejev – autor izložbe, dr Georgij Engelhardt – viši savetnik Ruskog doma, Nikola Filipović, Milan Mirković – Miloš Spasić iz udruženja dobrovoljaca 1912-1918, predstavnik grada, kao i Stanislav Reskušić u ime predsednika SUBNOR-a Srbije general-majora Vidosava Kovačevića. Domaćin događaja bio je direktor Istorijskog arhiva Dejan Umetić.

Autor izložbe prof. dr Aleksej Timofejev nadahnuto je govorio o srpsko-ruskim odnosima kroz vekove kao i o srpskoj borbi za nezavisnost u borbi protiv Osmanlija. Posebno se osvrnuo na naseljavanje ruskih izbeglica početkom dvadesetog veka u Srem i Srbiju.

Državni sekretar Zoran Antić, održao je pravi mali istorijski čas o tim vremenima, hronološki navodeći korake borbe srpskog naroda protiv Turaka do konačnog oslobođenja i osamostaljenja Srbije.

Ovaj značajan kulturni događaj obogatio je i muzički program hora „Arodisi“ koji je izveo niz srpskih i ruskih pesama, a naročito nadahnuto pesmu „Ovo je Srbija“

Inače Dani Ruske kulture biće predstavljeni sa više tematskih manifestacija u okviru desetodnevnog programa. Ideja je da se ovakvi kulturni događaji organizuju i u drugim sredinama u kojima su pridošli Rusi našli svoju novu otadžbinu.

Možda Vam se svidi i