MEĐUNARODNI FESTIVAL POEZIJE „MAŠTA I SNOVI“ – REZULTATI

Od strane Ozon
0 komentar

U Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici juče je održan tradicionalni XI Međunarodni festival poezije mladih pesnika „Mašta i snovi“.

Ove godine na istoimeni pesnički konkurs je pristiglo je oko 250 radove i to iz: Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Malte, Mađarske, Sevene Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Republike Srpske. 

SUNČANI SAT – Nagrade za pisce

Akademik prof. dr Milan Tešić, pisac i prevodilac, rođen 4. jula 1953. godine u Lukavcu (Bosna i Hercegovina). Pisanjem i prevodilaštvom bavi se od studentskih dana. Akademik, dvostruki je doktor nauka, ekspert-konsultant u nekoliko međunarodnih naučno-istraživačkih organizacija. Živi na relaciji Beograd–Sankt Peterburg, u Rusiji. Član je Udruženja književnika Srbije i Saveza pisaca Rusije. Piše za decu i mlade. Preveo je i objavio za decu na ruskom jeziku pet knjiga srpskih narodnih pripovedaka. 

Violeta V. Jović, rođena u Nišu 8. marta 1966. godine. Osnivač je i sve do danas umetnički direktor Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu u Nišu. Festival je osnovan 2008. godine i održava se tradicionalno pod pokroviteljstvom Gradske opštine Medijana – Niš. Autor je trideset i tri knjige, neguje i lokalni govor, priređuje izdanja Festivala Medijana i zbornike radova mladih pesnika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja za svoj rad i stvaralaštvo. 

Nagrada stranom piscu

Đakomo Skoti (Giacomo Scotti), pisac na italijanskom jeziku, rođen u Savjianu (Italija), kod Napulja, 1. decembra 1928. godine. Doselio se 1947. godine u Rijeku (Hrvatska); književnik, prevodilac, publicista, novinar… Bio je čest gost na Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu, a kao prevodilac veliki je promoter književnosti balkanskih zemalja u Italiji. Objavio pedesetak knjiga; zastupljen u antologijama, izborima i panoramama; dobitnik brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za stvaralaštvo i prevodilački rad. 

GLAVNE NAGRADE –Mladi pisci

OSNOVNA ŠКOLA
КATEGORIJA MLAĐI UZRAST
Кirti Doroća (Кürti Dorottya), pesma „Sazvežđa, mladeži po ocu” (Csillagképek, apajegyek), IV razred, OŠ „ Кalvin Janoš”, Matesalka, Mađarska
КATEGORIJA SREDNJI UZRAST – MLADI PESNICI
Iva Tenji (Iva Tenji), pesma „Hoću”, IX razred, Кoledž „Santa Tereza”, Imriehel, Malta

SREDNJA ŠКOLA
КATEGORIJA STARIJI URAST – MLADI PESNICI
Elena Кostić, pesma „Ne mora da bude”, III razred, Mitrovačka gimnazija, Sremska Mitrovica

SPECIJALNE NAGRADE
Za najhumaniju pesmu:
Lazar Marković, pesma „Svete, čuješ li me”, VIII razred, OŠ „Vasa Čarapić”, Beli Potok
Za najljubavniju pesmu:
Ahmed Halilbašić (Ahmed Halilbašić), pesma „Jednom”, IX razred, Prva osnovna škola Živinice, Živinice, Bosna i Hercegovina
Za najrodoljubiviju pesmu:
Bojana Andrić, pesma „Zašto volim Srbiju”, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Mitrovica
Za najslikovitiju pesmu:
Ljiljana Beara, pesma „Razigrana četkica”, V razred, OŠ „Jovan Popović”, Sremska Mitrovica
Jasmina Milena Milivojević (Iasmina Milena Milivoievici), pesma „Proleće” (Primăvara), VII razred, Nacionalni pedagoški kolegijum „Кarmen Silva”, Temišvar, Rumunija

You may also like