Sećanje na misiju hrabrih žena u Velikom ratu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Biblioteci „Gligorije Vozarević“ juče, 21. 1. 2020. godine svečano je otvorena izložba „Bolnica Stobart“. Кragujevac 1915.“

Izložbu je otvorila autorka Tatjana Janković, viši bibliotekar i Mirko Demić direktor Biblioteke „Vuk Кaradžić“ iz Кragujevca.

U muzičkom delu programa učestvovali su Marko Jelisavac i Mihajlo Tojić, a moderator je bila msr Ružica Stanković, bibliotekar savetnik.

Ulice Džejms broj 39 u Londonu, mesta okupljanja, preko udobnog malog hotela u Parizu, nemirnog mora koje je presecao brod „Saidija”, kojim su putovale u Solun, aprila 1915. godine iz Engleske u Кragujevac, njima potpuno nepoznati grad nepoznate zemlje, stižu 42 volonterke, predvođene Mejbel Sinkler Stobart. Tako počinje priča o jednoj od najznačajnijih misija u pružanju medicinske pomoći obolelim i ranjenim vojnicima, ali i civilnom stanovništvu. „Misija Stobart” za šest meseci zbrinula je impozantnih 20.000 pacijenata. I u srpskoj javnosti gotovo potpuno je nepoznata. O njoj saznajemo više zahvaljujući izložbi „Bolnica Stobart, Кragujevac 1915”,
koja je otvorena do 9. februara u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici, a na kojoj je predstavljen istorijat ove značajne misije koji su ispisale hrabre i požrtvovane žene.

Izložba Narodne biblioteke „Vuk Кaradžić” u Кragujevcu, realizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Кragujevca, njena autorka je bibliotekar Tatjana Janković, a recenzent istoričar Dejan Ristić.

Brojne fotografije i dokumenti, uz do sada neprevođena svedočanstva osoblja, deo su ove postavke koja prati rad bolnice od putovanja ka Srbiji i dolaska u Кragujevac, do povlačenja sa srpskom vojskom.

You may also like