Slađani Milenković nagrada “Sima Cucić”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nagrada “Sima Cucić” prof. dr Slađani Milenković za najbolju naučnu knjigu Novo Miloševo – Nagrada “Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu uručena je prof. dr Slađani Milenković u u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Autorka je nagradu dobila za knjigu “Poetika vedre melanholije: O književnom stvaralaštvu Todora Bjelkića” u okviru manifestacije 12. „Proleće Sime Cucića”.

Banatski kulturni centar ovu književnu manifestaciju, posvećenu liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo – 1988, Zrenjanin), rodonačelniku književne kritike književnosti za decu, organizuje u cilju afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe. Nagrada koja se dodeljuje za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu jedinstvena je u Srbiji, a ove godine pripala je prof. dr Slađani Milenković iz Sremske Mitrovice. Nagradu „Sima Cucić” dobila je za knjigu „Poetika vedre melanholije: O književnom stvaralaštvu Todora Bjelkića”, koju je 2018. godine objavila Srpska čitaonica Irig.

Kako je rekla prof. Milenković: “Nagrada koja nosi ime jednog od začetnika srpske književne kritike dela za decu izuzetno je veliko priznanje i čast mi je što sam se ove godine našla u nizu uglednih imena koja su tu nagradu dobila pre mene. Priznanje će mi biti podstrek i obaveza da dalje radim i stvaram. Ovo je i prilika da se javnost više upozna sa naučnim knjigama, da mi naučni radnici ne sedimo samo u kabinetu ili bibliotekama, čitamo i pišemo, nego i da promovišemo svoje delo. Nauka i književna kritika su tu da daju sud o delima koja su estetski osvojila vrhove, književno delo za decu mora ne samo da zabavi, nego i da pouči, a kao glavne njegove karakteristike izdvajaju se iskrenost, mašta i humor.”

Milenković je autorka više udžbenika, brojnih naučnih i stručnih radova u naučnim časopisima i zbornicima, književnoj periodici, na međunarodnim naučnim skupovima u zemlјi i inostranstvu, a od književnih monografija se izdvajaju “Autoreferencijalnost u delu Branka Miljkovića” (2004) i “Pesničkim stazama Dimitrija Mitrinovića” (2008). Objavila je nekoliko zbirki pesama i knjigu intervjua sa poznatim ličnostima dok je radila kao glavni i odgovorni urednik Radiotelevizije „M“. Trenutno uređuje Časopis za nauku, kulturu i umetnost Sunčani sat u Sremskoj Mitrovici, a bila je i član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije.

Na ovoj manifestaciji, pored nagrade „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu, uručena je nagrada za životno delo Peri Zupcu, poznatom srpskom pesniku. Nagrade se uručene dobitnicima u subotu 11. maja, u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu u okviru dvanaestog „Proleća Sime Cucića”. Dodeljene su i tri plakete sa imenom Sime Cucića: Filipu Dimkoskom iz Makedonije, Jovanu Veljinom Mokrinskom i Dušanu Radaku. Nagrade i plakete „Sima Cucić” u različitim kategorijama su tokom ovih 12 godina dobili: prof. dr Voja Marjanović, prof. dr Jovan Ljuštanović, prof dr. Miomir Milinković, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Slavoljub Obradović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milutin Đuričković, prof. dr Zorana Opačić i drugi.

Sima Cucić je rođen 20. marta 1905. u Beodri (današnje Novo Miloševo), umro je 14. avgusta 1988. u Zrenjaninu. Najpoznatija dela: 1926. knjiga pesama u prozi Psalmi u danima čeznuća, 1936. knjiga pripovedaka namenjena učenicima osnovne škole Ravničari, 1938. roman za decu IV-b napred!, 1946. roman za decu I Moca hoće u školu u izdanju Matice srpske, 1948. omladinski roman Prvi koraci u izdanju Matice srpske, 1951. objavio knjigu Iz dečje književnosti, 1959. Iz dečje književnosti II, 1978. Ogledi iz književnosti za decu za koju 1979. dobija Zmajevu nagradu. Sima Cucić važi za rodonačelnika književne kritike književnosti za decu u Srba.

Možda Vam se svidi i