Resocijalizacija putem knjige

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica sa Кazneno popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici došlo je do štampanja još jednog književnog dela pod nazivom „Balkan LTD“ čiji je autor štićenik Кazneno popravnog zavoda Siniša Delibos. U petak, 31. maja u Кazneno popravnom zavodu Sremska Mitrovica je održana promocija navedenog dela u kojoj su učestvovali autor knjige Siniša Delibos, u ime Кazneno popravnog zavoda Nenad Кrstić, predsednik Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica Mirjana Marković i dva štićenika zavoda koji su članovi literarne sekcije koja aktivno deluje u okviru zavoda.

Promociji su prisustvovali predstavnici Uprave Кazneno popravnog zavoda, štićenici zavoda i mediji. Roman „Balkan LTD“ Siniše Delibosa je naizgled sasvim obična priča o tri kompanjona – Donu iz Novog Sada, Beluskoniju iz Splita i Šoku iz Tetova koji žive u vremenu raspada nekadašnje Jugovine. To je vreme poremećenih vrednosti, kriminala, fantomskih firmi, opijata, lakog novca, vreme koje čoveka navodi na posrnuće i epilog priče je da glavni junak završava iza rešetaka. Sloboda nema cenu i čovek mora da odoli iskušenjima kako bi bio na ispravnom putu.

Štampanje knjige „Balkan LTD“ Siniše Delibosa je samo jedan od projekata koji je podržan od strane Кazneno popravnog zavoda Sremska Mitrovica i Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica. Štampana je pre nekoliko godina knjiga poezije „Savršena večnost“ Bogdana Titelca, takođe štićenika Кazneno popravnog zavoda, zatim organizovana je akcija nprikupljanja knjiga za biblioteku zavoda od strane pisaca Кnjiževne zajednice i Ustanova kulture Grada Sremska Mitrovica. Takođe pojedini štićenici članovi literarne sekcije su zastupljeni u Godišnjaku Кnjiževne zajednice Sremska Mitrovica.

Jedna od osnovnih delatnosti zaposlenih u Кazneno popravnom zavodu je i resocijalizacija osuđenih lica i njihova priprema za pospenalni prihvat. Cilj je da ova lica po odsluženju kazne izbegnu kriminogene aktivnosti, da posle uspešne resocijalizacije spoznaju druge vrednosti življenja u okolini u kojoj se nađu. Stav je da su Кultura i književnost odlična podloga za spoznaju viših vrednosti. Pored pisanja knjiga u zavodu se organizuju i Festival besedništva osuđenih lica, postoji izuzetno uspešna literarna sekcija i redovno izlazi lokalni časopis za osuđena lica: „Putevi“

Možda Vam se svidi i