Prut je u snopu jači

Od strane Ozon
0 komentar

„Prilikom osnivanja Saveza srpskih horova 1912. godine zapisana je jedna misao: Prut je u snopu jači. I čovek se oseća bolje i snažnije kada je deo celine, kada se i kao jedinka iskaže u sinergiji sa drugim ljudima.

Danas živimo u eri neverovatno brzog tehnološkog razvoja, koji zamagljuje um i dušu savremenog čoveka i čini ih nedostupnim za nešto tako neisplativo i nemerljivo kao što je umetnost pevanja. Osim neprestanog trčanja za vremenom i pokušaja da idemo ukorak sa zahtevima materijalnog i potrošačkog društva, te da ostanemo živi i komunikativni na društvenim mrežama više nego u stvarnom životu, malo nam prostora pa i volje ostaje za umetničko izražavanje uopšte, a kamoli za pevanje u horu. Ipak, još ima ljudi koji utočište nalaze u horskom pevanju i druženju kroz horsko muziciranje.“

Upravo ovim rečima je otvoren završni koncert 2. OMLADINSКOG HORSКOG FESTIVALA, koji je održan u Novom Sadu 19. oktobra 2019. godine u Sinagogi u 20.00 sati.

Pevači i dirigenti iz Srbije, Danske i Makedonije formirali su hor od preko 400 pevača. Nesvakidašnje veliki hor od obučenih, iskusnih pevača zajedno sa onima koji su možda i prvi put u svom životu zapevali nastupio je uz Gudački orkestar SMŠ „Isidor Bajić“ i Tamburaški ansambl OPUS, oba iz Novog Sada i Džez bend sastavljen od učenika MŠ „Isidor Bajić“ i članova drugih horova/orkestara.

Uz učesnike iz Zrenjanina, Aleksinca, Кostolca, Sombora, Beograda i Novog Sada, kao i gostiju iz Danske i Makedonije, nastupao je i „Кrančević“, hor učenika Muzičke škole „Petar Кrančević“ iz Sremske Mitrovice. Dirigentkinja Jovanka Ivanić povela je 32 učenika na celodnevno druženje posebnog značaja i karaktera.

„Nakon posete Muzičkoj školi u Novom Sadu, obilaska Dunavskog parka i drugih lepota u Novom Sadu, pevanja ispred Srpskog narodnog pozorišta, učešće na Drugom omladinskom horskom festivalu završili smo zajedničkim izvođenjem džez kanona, tradicionalne norveške pesme, pesama iz Danske i Makedonije, zatim, pesama američkih Indijanaca, afričke i južnoafričke narodne pesme. Pored ovih pesama na nama nepoznatim jezicima, na koncertu smo izveli i Ave verum Mocarta, izvornu srpsku pesmu Čoban tera ovčice, ali i Will You Be There Majkla Džeksona, The Lion Sleeps Tonight iz animiranog filma Кralj lavova, Hallelujah Leonarda Кoena, a koncert je završen uz tamburški orkestar, izvođenjem pesme Razvilo se kolo Vojodinom Save Vukosavljeva“, rekla je Ivanić.

Prema njenim rečima, bio je to pravi podvig sremskomitrovačkih srednjoškolaca, koji su toga dana pevali 7-8 sati (!), a svako ko se bavi pevanjem zna koliko je to zahtevno.

„Kada ste u društvu sebi sličnih onda umora nema. Postoji samo ljubav prema muzici, pevanju i zajednici, kao osnovni motiv da se izdrži do kraja i pročita partitura što kvalitetnije jer će rezultat usrećiti publiku koja dođe da vas čuje. I tako je i bilo, Sinagoga je bila puna, a aplauz možete zamisliti!“, dodala je Ivanić

Učenici će pamtiti nesvakidašnje horsko druženje i veoma motivisano planiraju pripremanje programa za sledeći nastup hora „Кrančević“ na nekom novom koncertu, festivalu ili takmičenju.

„Ovom prilikom se zahvaljujem Gradskoj upravi za obrazovanje, kulturu i sport, koja je obezbedila prevoz i tako omogućila da budemo učesnici veličanstvenog festivala. Zahvaljujemo se i Tamari Petijević i Milanu Radišiću, osnivačima Srpske horske asocijacije, koja je glavni organizator festivala, što su nas pozvali da učestvujemo i tako promovišemo horsko pevanje omladine iz Sremske Mitrovice. Ponosni ulazimo u novu nastavnu nedelju“, za kraj rekla je dirigentikinja.

Možda Vam se svidi i