Dani Srpske u Srbiji: Književno veče Jovanke Stojčinović Nikolić i Ranka Pavlovića

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru dana kulture Republike Srpske u Srbiji, sinoć je u biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici održano književno veče Jovanke Stojčinović Nikolić iz Doboja i Ranka Pavlovića iz Banjaluke. U pitanju su svestrani i višestruko nagrađivani književni stvaraoci značajni ne samo u književnosti Republike Srpske već i Republike Srbije, poznati i van granica srpske pisane reči.

Dobitnici prestižnih književnih nagrada, prevođeni na više evropskih i svetskih jezika, zastupljeni u antologijama, čitankama i školskoj lektiri, članovi više književnih udruženja i akademija, Jovanka Stojčinović Nikolić i
Ranko Pavlović su priznati stvaraoci i u međunarodnim književnim
okvirima.

Publika u kojoj je bilo najviše mladih, provedena je kroz svojevrsnu istoriju ovo dvoje književnih poslenika koju su sami ilustrovali brojnim stihovima o zavičaju, ljubavi, čoveku, malim i svakidašnjim stvarima koje čine život.

Pored pesničkog opusa, Jovanka Stojčinović Nikolić je mitrovačkoj publici predstavila i svoju prvu zbirku kratkih priča „Neko je pozvonio“, dok je Ranko Pavlović govorio o najnovijoj pesničkoj zbirci „Vinski soneti“. Obe knjige objavljene su ove godine.

Кnjiževno veče je otvorio Rajko Sekulić direktor biblioteke, a program je vodila Željka Avrić.

Možda Vam se svidi i