Siniša Kovačević promovisao knjigu „Godine vrana“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U utorak, 9. oktobra 2018. godine u prepunoj sali Galarije „Lazar Vozarević“ u Sremskokoj Mitrovici održana je veličanstvena promocije romana „Godine vrana“.

Autor romana je naš nekadašnji sugrađanin, dramaturg Siniša Кovačević.

Organizator promocije je Biblioteka ,“Gligorije Vozarović“.

U programu su učestvovali, osim autora, Manjo Vukotić, vlasnik Izdavačke kuće „Vukotić media“, Predrag Кovačević, profesor književnosti i Gordana Lukić, glumica.

Program su oplemenili i promociju učinili svečanijom Hor Sirmium cantorum i dirigent Vojislav Bugarski, otpevavši tri kompozicije, a na samom kraju profesor Marko Jelisavac uz pratnju harmonike, svog učenika Veljka Ljuštine, otpevao je pesmu „Pukni zoro“.

Roman „Godine vrana“ je potresna priča o Beogradu u Prvom svetskom ratu i u prvoj godini slobode.

O svom romanu Siniša Кovačević kaže: „Po svojoj pogani i žestini Prvi svetski rat bio je gori od Drugog svetskog rata. Između hotela „Moskva“ i „Balkan“ bilo je postavljeno osam vešala, vojničke trojke patrolirale su gradom i bio je uveden policijski čas. U to vreme u Beogradu nije bilo muških glava, muški su otišli sa vojskom. Beograd je bio grad udovica i siročića, žena koje sa nestrpljenjem čekaju pismo sa Кrfa ili umrlicu. Bio je to grad nemaštine, surovih egzekucija, tu su Austrijanci došli da ostanu zauvek, da nove generacije indoktriniraju novim nastavnim programima. Te godine u Velikom ratu, u Beogradu, zime su bile posebno ledene, mrazevi su zamrzavali Dunav. Pošto nije bilo muškaraca koji bi obezbedili drva, ogrev je bilo pokućstvo. To je okvir nesreće iz Prvog svetskog rata, u kome se čini da se daleka, razbijena srpska vojska nikada neće vratiti. Ali, iz čitave te apatije ona se poput feniksa uzdiže iz pepela i na razvalinama bivše sreće pokušava da pravi novi život i državu.“

Inače ovo je prvi roman Siniše Кovačevića.

Možda Vam se svidi i