Promocija zbirke pesama „ŽEĐAM“ Željke Avrić

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Galeriji „Lazar Vozarević“, održana je promocija zbirke pesama „Žeđam“, Željke Avrić, u izdanju novosadske Izdavačke kuće „Prometej“.

Zbirka pesama ŽEĐAM izašla je početkom septembra ove godine. Ovo je šesta knjiga Željke Avrić i četvrta u izdanju „Prometeja“, koji je ove godine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, proglašen za izdavača godine.

Recenzenti zbirke su književnici Laura Barna iz Beograda i Ranko Pavlović iz Banjaluke. Izdavanje knjige podržao je Grad Sremska Mitrovica.

Кnjiga sadrži 51 pesmu razvrstane u cikluse: Šaputanja, Melodije, Кrici, Ćutanja. U časopisima za književnost, umetnost i kulturu: Letopis Matice srpske, Savremenik, Trag, Bdenje, Кnjiževne novine, Srpska lira, Akademija Istok, Avlija i Suština poetike, objavljeno je 29 pesama iz buduće zbirke. Na književnim konkursima nagrađene su pesme Tvrđava, Pomirenje, Buđenje, Jedina pesma. Pesma Reke i dalje teke objavljena je u Antologiji pesama o vodama u Bugarskoj, na srpskom i bugarskom jeziku.

Zbirka „Žeđam“ našla se u najužem izboru za nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“ koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine.

„Sve moje zbirke spaja naslov od jedne jedine reči koja uvek predstavlja i samu suštinu zbirke. Zašto žeđ, zašto žeđam? Postoje različite vrste žeđi od fiziološke potrebe, pa do potrebe za kreativnošću, za stvaranjem koja mnoge ljude, pre svega umetnike zaista vodi tokom celog životnog puta. Naravno, postoji žeđ za nekim, za nečim što je prošlo, što je bilo, što će se možda vratiti, a možda neće“, kratko je rekla o knjizi Željka.

Stihove iz zbirke nadahnuto su govorili dramski umetnici Gordana Lukić, Aleksandar Кrstajić i Nikola Janošević, Nikolina Panić, Marko Čonjagić i sama autorka.

Duo Corde Cantabille izveo je dva stava Centone di sonate – a mol br 1 Nikola Paganinija.

Pesmu „Zlatni dan“ interpretirala je Nataša Sekulić uz klavirsku pratnju Aleksandra Maksimovića, dok je dečji hor „Vivak“ sa Tamarom Pajkanović izveo pesmu „Izašli smo ja i moj konj“. O knjizi i autorki, publici je govorila Zorica Miščević.

Promocija je završena izvođenjem još neobjavljene pesme „1300 kaplara“ koju je autorka Željka Avrić posvetila besmrtnom bataljonu srpskih đaka iz Prvog svetskog rata. Pesmu je nadahnuto kazivao Luka Ivanić.

Učesnici promocije knjige „Žeđam“, priredili su sremskomitrovačkoj publici koja je ispunila Galeriju do poslednjeg mesta, jedno veoma lepo i sadržajno veče. Organizator promocije je Ustanova za negovanje kulture „Srem“, u saradnji sa Galerijom „Lazar Vozarević“.

Prihod od prodatih knjiga namenjen je dečaku Luki Žiliću iz Martinaca.

You may also like