Predstava „Sa ukusom voćnog sladoleda“ na sceni pozorišta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Premijerno izvođenje predstave pod nazivom „Sa ukusom voćnog sladoleda“ po tekstu Trajčeta Kacarova zakazano je za utorak, 17. april u 20 časova u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici.

Tim povodom učesnici predstave održali su konferenciju za novinare i pozvali publiku da dođe na prvo prikazivanje ove drame.

O predstavi rađenoj po tekstu Trajčeta Kacarova na konferenciji su govorili Dragan Jovičić Jović reditelj predstave, Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Jelena Janković, direktor Pozorišta „Dobrica Milutinović” i glumci Aleksandar Krstajić i Nikola Janošević.

Načelnik Nedić ispred Uprave za kulturu podržao je projekat Pozorišta i istakao da pored premijere možemo očekivati još novina u pozorištu, pre svega njegovu rekonstrukciju.

„U toku ove godine očekujem da dovedemo pozorište u bolje stanje, posle dugo godina pozorište će konačno dobiti izgled kakav zaslužuje. To je u interesu pozorišta i Grada Sremska Mitrovica. Nadam se da ćemo stvoriti bolji ambijent za njegov rad, ali i za sve naše sugrađane koji dolaze da gledaju predstave“, rekao je Nedić.

On je dodao da svi iščekuju premijeru predstave koja će se igrati, nada se Nedić, i širom regiona i na taj način povezati Sremsku Mitrovicu sa Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i ostalim zemljama u okolini.

„Najbolji način povezivanja jeste putem kulture. Nema kvalitetnijeg i boljeg povezivanja i saradnje od ovog i to nam je u današnje vreme preko potrebno. Drago mi je što to pozorište prepoznaje i što stremi cilju da se razvijaju dobri međuljudski odnosi i tolerancija ne samo sa pozorištima u Srbiji nego i sa pozorištima u regionu”, rekao je Nedić.

Radnja komada bazirana je na motivima ljubavi, straha, čekanja i složenostima muško-ženskih odnosa. Komad može da se iščitava kao postmodernistički, kao potraga za identitetom, za izlazom iz teskobe, iz sistema koji je nestao i izlaz iz bezimenosti jer i sami likovi su bezimeni. Kroz situacije malog čoveka, bezimenog čoveka projektuje se teskoba cele nacije, celog ovog prostora.

Jelena Janković direktor Pozorišta „Dobrica Milutinović” pričala je o motivu da postave ovaj komad na scenu.

„Trajče Kacarov je jedan ozbiljan i veliki makedonski pisac koji je dosta igran u Makedoniji i u bivšim republikama Jugoslavije. Ovde konkretno se radio o duodrami, drugi naslov je „Na klupi” i meni i Draganu se to učinilo kao jako dobro, kompleksno, slojevito, izazovno, onako brehtovski, ludo, otkačeno, ali jako dobro i onda smo odlučili: Da, radićemo Trajčeta. Međutim Dragan je imao fenomenalnu ideju, da uradimo to sa šest likova, duodrama sa šest likova što je samo po sebi uvrunuto, otkačeno i pozorišno atraktivno, tako su se te sve kockice slagale i složile”, rekla je Janković.

Ona je dodala je da joj je zadovoljstvo da igra u ovoj predstavi, kao i to da je rad na predstavi bio vrlo zanimljiv i kreativan. Jankovićeva je izrazila nadu da će predstava naći put do publike i da će biti lepo prihvaćena.

U predstavi, pored Jelene Janković, igraju Dušanka Anojčić, Aleksandar Krstajić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević i glumica iz Šapca Kristina Pajkić.

Drama „Sa ukusom voćnog sladoleda” već je postavljana u Dramskom teatru u Pazardžiku, u Bugarskoj i u pozorištu „Mist” u Kijevu, u Ukrajini gde je na repertoaru već više od dve godine. Autor komada Trajče Kacarov je dramski pisac čije su knjige prevedene i objavljene na srpskom jeziku, a radi kao umetnički direktor Pozorišta u Štipu.

Možda Vam se svidi i