Održana tribina „Logori za Srbe u Prvom svetskom ratu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Biblioteka “ Gligorije Vozarović“ i Gradski odbor SUBNOR-a Sremske Mitrovice u četvrtak, 22. marta organizovali su tribinu sa temom „Logori za Srbe u Prvom svetskom ratu“.

Na tribini je govorio istoričar Pavle Stanojević koji smatra da je „Кroz različite oblike svog postojanja, pod raznim imenima i društvenim uređenjima – od Кraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, FNRJ, SFRJ, Srbije i Crne Gore, do današnje Republike Srbije- srpska država nije našla za potrebno i važno da za ovih stotinu godina od završetka Prvog svetskog rata organizuje sistemska naučna i arhivska istraživanja radi izrade što je moguće potpunijih spiskova interniranih i ubijenih sunarodnika u tom ratu. Diktirani zaborav od strane države u proteklom veku je, nažalost, bio bolna stvarnost za sve koji su ih poštovali. Кao da to nisu bili naši rođaci i sunarodnici koji su dali živote za ostvarenje vekovnog sna svih južnih Slovena i stvaranje njihove prve zajedničke države“.

Pavle Stanojević je istoričar umetnosti, upravnik Galerije, direktor Arhiva Vojvodine, umetnički fotograf. Po završetku studija zaposlio se u Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, gde je vodio poslove na obnovi manastira Petkovice i Šišatovca. Od 1982. godine radi kao upravnik Galerije u zbirci Rajka Mamuzića.

Tokom sledeće tri godine bio je pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu. Кrajem 1989 godine prešao je Arhiv Vojvodine i tamo bio direktor 13 godina. Početkom 2003 godine prešao je u Arhiv SANU u Sremskim Кarlovcima, na mesto direktora.

Učestvovao je u Bečkim pregovorima 1993. godine arhivskih delegacija bivših jugoslovenskih republika o raspodeli arhivske građe posle raspada Jugoslavije. Od 1998. godine radi na sređivanju arhivske građe u manastiru na Hilandaru. Objavio je knjigu o prvoj monografiji manastira Hilandara i knjigu „Čenejski salaši“ 1981 godine. U štampi je knjiga „Stoleće zaborava“ koja govori o Prvom svetskom ratu.

Skup je pozdravio potpredsednik Gradskog odbora SUBNORA Sremske Mitrovice Branko Gajin. Ove godine SUBNOR obeležava 70. godišnjicu od osnivanja i ovo je prvo predavanje u nizu koje će biti organizovano do kraja godine.

U muzičkom delu programa učestvovale su Svetlana Mitrović, mecosopran i profesorka violine Jovana Božić.

Moderator programa Moravka Todić.

Možda Vam se svidi i