Održana promocija knjige „Bandoglavić Strahinja“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremsk Mitrovica – U sredu, 26. decembra u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici održana je promocija romana za tinejdžere „Bandoglavić Strahinja“, autora Siniše Soćanina. Roman je “Savremena tinejdžerska drama s mnogo preokreta i duhovitih dijaloga, emotivna i uzbudljiva školska priča u kojoj se prepliću dve zagonetke: jedna krimi i jedna ljubavna, i jedna o mržnji. Dobro, to su tri“.

Banović Strahinja, njegov književni lik i podtekst istoimene čuvene narodne pesme prate glavnog junaka kroz knjigu, te dobija i nadimak po njemu, na šta ukazuje već naslov. Obojica su Strahinje, samo je naš lik u savremenom dobu i paralela između postupaka tog davnašnjeg i savremenog Strahinje može samo donekle da se povuče. Naš savremenik, đak šestak, tumači, trudi se da razume tu epsku pesmu i postupke junaka. Odlično je protumačena pesma i kao lajt-motiv osvetljava neke savremene situacije i postupke današnjih junaka. Taj autopoetički sloj daje posebnu vrednost ovom književnom delu. Pored sloja o prošlosti ako uzmemo da je narodna pesma jedan vid dela iz davne prošlosti, sloja radnje o događajima u školi, detektivske, zatim emotivne, porodične, drugarske priče dodajemo i ovaj autopoetički sloj i dobijamo jedan kompleksan roman, jedno štivo prepletenih niti radnje i dobro psihološki profilisanih likova. Pisac čak eksplicitno daje i neke psihološke savete, recimo kako da se umanji bol u datom trenutku.

Кako je rekao Martin Hajdeger «Istina je bitan momenat u umetničkim delima», ona je najbitnija u romanu jer čitalac mora da veruje piscu, da veruje onome što čita. Soćanin je to postigao, a to je najbitnije za književno delo i kad čitate imate utisak da se to stvarno desilo, da piše o mogućem događaju, stvarnosti. Predstavljene su neke životne situacije koje roman čine egzistencijalnim jer se bave pitanjima identiteta, smisla.

Iskusan glumac i pisac već nekoliko pozorišnih komada za decu Siniša Soćanin, uspešno se oprobao u žanru romana. Кada se zna da je njegova prva knjiga bila zbirka pripovedaka i da piše priče, to nije iznenađenje nego potvrda njegovog književnog opredeljenja i rada. Iskustvo koje je pisac poneo sa scene doprinosi dramatizaciji radnje u romanu i on vešto vodi radnju, pripoveda događaje, tok radnje je sličan dramskoj, pri kraju romana ima kulminaciju i obrt, tako da je kraj iznenađujuć. Zato je ovaj roman odličan za čitanje.

U programu su učestvovali: prof.dr Slađana Milenković, Siniša Soćanin, Moravka Todić.

Možda Vam se svidi i