Laura Barna i Željka Avrić – Ukrštaj Proze i Poezije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na nesvakidašnjoj književnoj večeri održanoj u petak, 11. maja u prepunoj Galeriji „Lazar Vozarević“, reči su „ukrstile“ beogradska književnica Laura Barna i mitrovačka pesnikinja Željka Avrić.

Prijateljstvo iz mladosti, nastavljeno posle 30 godina, Barna i Avrićeva krunisale su zajedničkim projektom „Ukrštaj Proze i Poezije – Pisac i Pesnik su Hroničar i Orfejeva lira“ koji su premijerno predstavile decembra prošle godine u Udruženju književnika Srbije u Beogradu a zajedničke promocije nastavile dalje po drugim gradovima.

Laura Barna je istoričar umetnosti, romanopisac i pripovedač, čuva od zaborava velike i nepravedno zapostavljene srpske umove. Član Udruženja književnika Srbije. Objavila je romane „Protovir, Crno telo, Moja poslednja glavobolja, Pad klavira, Crveni presek, Đorđoneova kletva“. Piše pripovetke, stručne radove o istoriji umetnosti.

Junaci njenih romana su slikar Кosta Miličević, istoričar religija Veselin Čajkanović, književnica Isidora Sekulić, književnica i helenistkinja Anica Savić Rebac, glumica Žanka Stokić, vajar Toma Rosandić itd. Za knjigu „Moja poslednja glavobolja“ o Isidori Sekulić, dobila je nagradu „Branko Ćopić“ i bila je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Željka Avrić, profesor srpske književnosti i jezika, objavila je pet samostalnih zbirki pesama – „Portret, Zvezdarnica, Marginalije, Vremenik, Jesam“. Član Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Piše poeziju i književne eseje, objavljuje u časopisima za književnost, kulturu i umetnost. Dobitnica više pesničkih nagrada. Njan pesnički rad karakteriše negovanje srpskog jezika, pisanje u obe izgovorne varijante srpskog jezika i u muškom rodu, prisustvo boje i zvuka, izrazita melodičnost.

Na ovoj književnoj večeri bilo je reči o pesničkom nadahnuću i vokaciji, književnom istraživanju i posvećenosti, tematici i motivima dela, književnim tehnikama, jezičkoj i stilskoj virtuoznosti, Tragizmu i Lepoti u životu i umetnosti.

U toku programa brojni posetioci mogli su da čuju odlomke iz romana Laure Barna i poetske ilustracije Željke Avrić.

„Ukrštaj Proze i Poezije“ organizovala je Ustanova za negovanje kulture „Srem“ u saradnji sa Galerijom „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i