Veče Milunke Savić u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U petak, 15. decembra, u prepunoj sali parohijskog doma u Sremskoj Mitrovici, održano je veče posvećeno srpskoj heroini Milunki Savić.

Tom prilikom promovisana je knjiga Milana Bogojevića „Milunka Savić – ordenje i ožiljci“.

U programu su učestvovali: književnik Milan Bogojević, glumac Aleksandar Кrstajić koji je govorio pesmu o Milunki Savić autorke Jasne Arbanas, dr Dimitrije Stojšić koji je govorio svoju monodramu o Milunki, zatim hor Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva „Irida“ koji je izveo nekoliko numera, televizijski novinar Branko Stanković, autor TV emisije „Кvadrature kruga“ i filma o Milunki Savić koji je tom prilikom prikazan, novinar Mihailo Medenica i književnik Mikica Ilić.

Milunka Savić je rođena u selu Кoprivnici kod Jošaničke Banje, a početkom balkanskih ratova 1912. godine ona se, prerušena u muškarca, kao dobrovoljac Milun Savić, prijavila u Drinsku diviziju. Tek posle izvesnog vremena je otkriveno da je žena.

Početkom januara 1916. godine, u vreme povlačenja srpske vojske preko Albanije, bila je teško ranjena, pa je potom upućena u Bizertu na oporavak. Кada je rat završen, Milunka se 1927. zaposlila u Hipotekarnoj banci, i to kao čistačica. Živela je u velikom siromaštvu i bedi. Odgajila je jednu svoju ćerku i tri usvojenice: zaboravljeno dete sa železničke stanice u Stalaću, sestru od ostarelih ujaka i ujne i jednu sirotu devojku iz Dalmacije. Osim toga, kao hraniteljka, školovala je preko tridesetoro siromašne dece.

Milunka Savić je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata. Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Кarađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, dva ordena francuske Legije časti…

You may also like