Otvorena stalna postavka dela Lazara Vozarevića

Sremska Mitrovica – U Galeriji “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici juče je i svečano otvorena stalna postavka restauriranih slika umetnika po kojem Galerija nosi ime.

Čast da otvori obnovljenu postavku slika pripala je gradonačelniku Sremske Mitrovice Vladimiru Sanaderu.

Mitrovačka Galerija osnovana je i počela sa radom novembra 1973. godine upravo izložbom slika i crteža Lazara Vozarevića, koji su 1970. godine otkupljeni od njegove supruge i ćerke sredstvima iz opštinskog budžeta.

Što zbog neadekvatnog prostora za čuvanje, što zbog zuba vremena vredna dela Vozarevića nažalost jedno vreme bila su u stanju u kojem su zahtevala resauraciju koju su izvršili stručnjaci u Centralnom institutu za konzervaciju. Od 2012. godine restaurirano je ukupno 21 crtež i 56 slika poznatog mitrovačkog umetnika. Za tu namenu Pokrajinski sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja izdvojio je sredstva u visini od 4.190.000 dinara.

Na otvaranju izložbe gostima se pored gradonačelnika Sanadera obratio i Milan Marinković, direktor Galerije.

Prema rečima dr Milan Micića, pomoćnika pokrajinskog sekeretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Galerija “Lazar Vozarević” nije značajna kulturna tačka samo na kulturnoj mapi Sremske Mitrovice, nego i na kulturnoj mapi Vojvodine i Srbije.

„Zadovoljstvo mi je i čast što je Sekretarijat za kulturu pomagao obnovu slika Lazara Vozarevića”, kratko je rekao Micić.

Lazar Vozarević rođen je 1925. godine u Sremskoj Mitrovici, a umro 1968. godine u Beogradu. Bio je srpski slikar i likovni pedagog, koji je na likovnu scenu Srbije stupio 1951. godine na zajedničkoj izložbi „Jedanaestorice“ radovima koji su nastali pod uticajem Sezanovog realizma i Pikasove plave faze. Završio je Akademiju likovne umetnosti u Beogradu, boravio je u više navrata u Parizu. Pored uljanog slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijama. Vozarević je samostalno izlagao u Beogradu, Zagrebu, Sremskoj Mitrovici, Parizu, Rimu, Brazilu, Veneciji, Njujorku i dr. Lazar Vozarević je u okviru jugoslovenske selekcije izlagao na Bijenalu mladih u Parizu, na Međunarodnoj izložbi u Tokiju, na Mediteranskom bijenalu u Aleksandriji i na Bijenalu u Sao Paolu. Bio je docent na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Posle njegove smrti u rodnoj Sremskoj Mitrovici osnovana je Galerija „Lazar Vozarević“ u kojoj je izložen najveći broj njegovih likovnih dela.

Posetiocima Galerije juče je u okviru svečanosti otvaranja izložbe prikazano nekoliko filmova o životu i radu Lazara Vozarevića, restauraciji njegovih slika, o projektu Galerije „Izložba u pokretu“ u kojem je sa delima Lazara Vozarevića upoznala publiku u 23 grada, kao i o samoj rekonstrukciji prostora Galerije koja je realizovana u periodu od 2012. do 2015. godine.

You May Also Like