Otvaranje izložbe Lazara Vozarevića

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Svečano otvaranje izložbe slika i crteža Lazara Vozarevića zakazano je za sredu, 29. novembar u 13 časova, u Galeriji „Lazar Vozarević“ u Sremskoj Mitrovici.

Galerija “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici, osnovana je i počela sa radom 1973. godine, izložbom slika i crteža Lazara Vozarevića koji su 1970. godine otkupljeni od njegove supruge i ćerke sredstvima iz opštinskog budžeta.

Posle četrdesetičetiri godine, nakon opsežne građevinske rekonstrukcije zgrade koja je trajala od 2013-2015. (Grad Sremska Mitrovica je za ovaj projekat izdvojio 33 miliona dinara), jedna od najznačajnijih zadužbinskih zbirki u Vojvodini i Srbiji je ponovo pred publikom.

Dela Lazara Vozarevića, koja predstavljaju najkompletniji omaž ovog istaknutog srpskog umetnika, su pretrpela ozbiljna oštećenja, kako zbog neadekvatnog prostora gde su skladištena tako i zbog starosti. Stručnjaci iz Centralnog instituta za konzervaciju su od 2012. godine restaurirali 21 crtež i 56 slika.

Za restauraciju je u predhodnih pet godina utrošeno 4.190.000 dinara po projektu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja.

Novembra 2017. godine će pred Vojvođanskom publikom biti prikazana kompletno
restaurirana i konzervirana dela, a stalna postavka će biti vraćena u memorijalni deo Galerije.

U toku izložbe poseticima će biti predstavljena i tri dokumentarna filma o životu i radu ovog umetnika, restauraciji slika, o projektu Galerije „Izložba u pokretu“ u kojem je sa delima Lazara Vozarevića upoznala publiku u 23 grada, kao i samoj rekonstrukciji prostora Galerije.

You may also like