Sremska Mitrovica/Novi Sad – Svečano otvaranje izložbe crteža Živke Suvić u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine u Novom Sadu zakazano je za ponedeljak, 25. septembra u 19 časova.

Izložba će trajati do 7. oktobra.

„Da biste crtali, morate zatvoriti oči i pevati“ Pablo Pikaso

„Crtanje ima primaran i elementaran karakter kao najneposrednija forma oblikovanja slika. Ljudski lik i njegova predstava su uvek interesantni, bez obzira koliko puta ponovljeni, naslikani, nacrtani i predstavljeni. Portreti su uvek duhovno ogledalo vremena, istiniti i unikatni. Odlučila sam se da crtam svoje savremenike. Facijalna ekspresija i ljudska emocija su mi oduvek bili veoma zanimljivi. Pokusavam naći šta je zajednicko za ljude, šta ih vezuje. Postoje razlike među ljudima,a lepota je često skrivena u tim razlikama. Tuga, radost, ljubav i nada su slični svuda u svetu. Različita društva se u različito vreme nose različito sa impulsima i instiktima individue. Na mojim crtežima lice dominira kompozicijom. Posteri i grafiti su mi bili uvek veoma inspirativni te su mi i u ovoj prilici pomogli da formiram zanimljivu likovnu kompoziciju. Koristeći kolaž, dekolaž tehniku, ubacujući reči delove reči dobijam sliku. Za formiranje adekvatne podloge koristim papir sa apliciranim novinama preko kojih prelazim belom bojom, dobijajući na taj način podlogu za crtanje. Slojevi mi dozvoljavaju da uklonim delove papira,delujući kao što su Novi realisti koristili dekolaž tehniku, dobijajući sliku seckajući,cepajući i uklanjajući delove radi dobijanja nove celine. Na podlogu nanosim crtež pastelom, jakim i tamnim ekspresivnim linijama. Crteži su zabeleska mojih unutarnjih impulsa. Pojava reči na mojim crtežima može biti shvaćena na dva načina. Pojavljuju se iz pozadine kao proizvod slučajnosti ili su produkt mojih namera.
Crteži su nastali tokom 2014 godine, tokom mog boravka na Novom Zelandu i studija u trajanju od godinu dana u Umetničkoj školi u Danidinu.
Dimenzija100x70cm, crteži su izvedeni u kombinovanoj tehnici (različite vrste papira,ugljen,pastel,akril).“

Autorka

O autorki:
Živka Suvić je rođena 1971. godine u Sremskoj Mitrovici.Srednju školu za dizajn “Bogdan Šuput“, završila je u Novom Sadu. Akademiju likovnih umetnosti,odsek slikarstvo,u klasi profesora Dušana Todorovića završila je 1997. godine, takođe u Novom Sadu. Postdiplomski sertifikat iz vizuelne umetnosti stekla je 2014. godine u Danidinu, Novi Zeland. Član je SULUV-a od 1998. godine, a od 2006. godine član ULUS-a. Imala je dvadeset samostalnih izložbi. Izlagala je na oko devedeset kolektivnih izložbi i bila učesnik nekoliko likovnih kolonija.

Nagrade:

1996-Likovni salon“Srem 96“,Galerija“Lazar Vozarević“, Sremska Mitrovica-otkupna nagrada za sliku
2008-“Centar za kulturu“ Grocka- Prva nagrada za kratkometražni dokumentarni film
2015-Prva nagrada za sliku likovne kolonije,Leget 2015,Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i