Promocija knjige „Korčulanski đir“ u Muzeju Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – „Korčulanski đir“, objavljen u leto 2015. godine je druga knjiga Olivere Skoko, književnice i istoričarke umetnosti, kustoskinje Narodnog muzeja Zrenjanin.

Radnja, smeštena u mediteranske predele, dešava se u dva različita vremena kroz dve paralelne priče. Glavni junak prve priče je barokni slikar Tripo Kokolja (Perast 1661- Korčula 1713) koji je oslikao Gospu od Škrpjela koji biva prisiljen da napusti rodni grad i odlazi na Korčulu kako bi oslikao svod crkve Svih svetih.

Paralelna radnja upoznaje nas sa drugim protagonistom, onim iz 21. veka. To je pripovedač sam, 40-godišnji Ivan, istoričar umetnosti, koji za potrebe pisanja doktorskog rada o Kokolji boravi na Korčuli. Tamo upoznaje korčulanski hedonizam: ukus domaćih delicija preko poljupca, mirisa konoba, čari tradicionalnih fešti, a istovremeno provodi vreme u crkvi Svih svetih, pokušavajući sve vreme da razazna Kokoljin slikarski i životni đir.

Roman „Korčulanski đir“ našao se u najužem izboru za Vitalovu književnu nagradu a nedavno je, zbog velikog interesovanja čitalačke publike, štampano i njegovo drugo izdanje. „Korčulanski đir“ je do sada predstavljen u Perastu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, Korčuli, Kikindi i Subotici. U Sremskoj Mitrovici će, uz prisustvo autorke i izdavača, biti predstavljen u petak 24. juna sa početkom u 19 časova, u svečanoj sali Muzeja Srema u Vuka Karadžića 3. Ulaz je slobodan.

Možda Vam se svidi i