Predmeti Muzeja Srema izloženi u Mađarskoj

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica/Mađarska – U petak, 3. juna otvorena je izložba „Sveti Martin i Panonija. Hrišćanstvo na granicama Rimskog sveta“, u Muzeju Apátsági, u mađarskom gradu Panonhalmi. Muzej Srema ima tu čast i zadovoljstvo da učestvuje u izložbi sa pet predmeta iz arheološke zbirke, i to:

1. Nadgrobna ploča (epitaf) sa egzorcistom
2. Nadgrobna ploča sa pomenom bazilike Svetog Ireneja
3. Zidna ploča sa Hristovim monogramom
4. Menza (Mensa altaris) sa predstavom Jone
5. Agrafa – zlatna

IMG_0014 (1)

Svi ovi predmeti su izuzetno značajni, jer je Sirmijum jedan od najvažnijih Hrišćanskih centara. Sirmijum i njegovo arhitektonsko nasleđe biće prikazani u posebnom delu izložbe.

Izložba je koncentrisana na kulturne i umetničke baštine ranog Hrišćanstva u rimsko doba i u periodu Velike seobe.

Cilj izložbe je da pruži detaljniju sliku o tome kako se hrišćanski život promenio u Panoniji nakon usvajanja Hrišćanstva kao zvanične religije. Izložba je fokusirana na period između IV i VIII veka nove ere.

IMG_0032 (2)

Izložba čiji je istaknuti pokrovitelj predsednik Mađarske, gospodin Janoš Ader, je jedan od glavnih događaja u memorijalnoj godini Svetog Martina u Evropi, koji je dodat na listu kulturnih događaja podržanih od strane UNESKO organizacije.
Izložbeni materijal uglavnom dolazi iz zbirki Mađarskih muzeja, uglavnom iz Nacionalnog muzeju iz Budimpešte- tu je i komad bronzane posude iz Sirmijuma sa natpisom. Nekoliko izuzetnih predmeta pozajmljeni su iz evropskih muzeja, kao što je Umetničko – istoriski muzej iz Beča (Kunsthistorische museum), u kojem se nalazi drugi deo oltarske menze koji se spaja sa našom menzom sa predstavom Jone. Takođe i Arheološki muzej iz Zabreba sa originalom čuvene opeke iz Sirmijuma.

Izložba je otvorena do 30. septembra ove godine.
Više informacija na sajtu:
www.szentmarton-pannonia.hu

Možda Vam se svidi i