„Od sumraka do svitanja“ izložba u Muzeju Srema

by Ozon
0 comment

Sremska Mitrovica – Muzeju Srema iz Sremske Mitrovice u periodu od 12. maja do 17. juna organizovaće izložbu Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Od sumraka do svitanja“.

Otvaranje izložbe predviđeno je za početak manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. Ova izložba će biti jedan od glavnih programa i prilikom obeležavanja 12. evropske Noći muzeja u Sremskoj Mitrovici, a koja će biti održana u subotu, 21. maja 2016. godine.

Izložba je od velikog značaja za decu, učenike i studente jer im se pruža prilika da uživo vide i saznaju objašnjenja kako i zašto su životinje, prvobitno aktivne danju, tokom evolucije promenile izbor i odabrale tajni noćni život za koji su morale da se opreme naročitim sposobnostima.

Na izložbi „Od sumraka do svitanja“ biće predstavljeno oko 50 različitih vrsta noćnih životinja (ptice, sisari, vodozemci, gmizavci i insekti) iz zbirki Prirodnjačkog muzeja, uglavnom sa naših područja.

Život obavijen tamom, koji čovek samo naslućuje iz povremenih čudnih i nepoznatih, ponekad i zastrašujućih zvukova i šumova koji dolaze iz obližnje šume, šikare, sa obale reke, ali i iz ambara ili sa tavana i iz podruma, doveo je do nastanka čitavnog niza narodnih verovanja, mitova i legendi vezanih za aktivne stanovnike noći.

Foto: www.nhmbeo.rs

You may also like