13. Festival arheološkog filma

Sremska Mitrovica – Tradicionalni 13. po redu Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici održačće se od utorka, 1. do subote, 5. novembra. U okviru Festivala biće prikazana ukupno pet filmova i to svaki dan sa početkom u 17 časova u maloj sali Muzeja „Srema“.

Utorak 01.11.2016.
Zora Etruraca. Aspekti i svedočanstva vilanovske kulture
L’alba degli Etruschi. Aspetti e testimonianze della cultura villanoviana
Režija: Corrado Re, Italija 2014. Trajanje: 25′
Etrurci su na Apeninskom poluostrvu stvorili prvu veliku civilizaciju, čiji uticaj na Rimljane postaje sve više očigledan. Upravo su Etrurci naučili Rimljane alfabetu i brojevima, kao i mnogim elementima u arhitekturi, umetnosti, religiji i odevanju.
Otkriven grob kraljice Edite
Aufgedeckt: Das grab von königin Editha
Režija: Gerhard Lampe, Nemačka 2015. Trajanje: 45΄
U Magdeburgu je 1209. godine podignuta katedrala biskupije. To je bila grobna crkva Otona Velikog i njegove prve žene Edite, ćerke anglosaksonskog kralja. Šesnaesto-trougaona kapela s vladarskim parom na prestolu je iz XIII veka. Kraljica Edita je umrla 946. godine, a u katedrali je sahranjena kasnije. Za njen grob se nije znalo, pa su joj podigli kenotaf. Arheolozi iz Hale na Zali su otkrili da kenotaf ipak nije prazan.

Sreda 02.11.2016.
Drvodelje i stolari u bronzanom dobu
Carpentieri e falegnami nell’età del Brozno
Režija: Mario Piavoli, Italija 2015. Trajanje: 23′
Film na interesantan način prikazuje rekonstrukcije nekih elemenata stambenih objekata njudi koji su živeli u bronzanom dobu. Kakve su bile tehnike izgradnje, kako je drvo obrađivano da bi se koristilo u svakodnevnoj upotrebi.
Tajanstveni Turfan. Od puta svile do Humboldforuma
Geheimnisvolles Turfan.Von der Seidenstrasse zum Humboldtforum
Režija: Carola Wedel, Nemačka 2014. Trajanje: 45΄
Dva arheologa pokušavaju da ožive put svile. Stižu u Turfan, grad u Kini gde su većinski narod Ujeurti, i gde je nekad postojalo njihovo kraljevstvo. Tu otkrivaju i neverovatne pećine koje su poznate po veličanstvenim budističkim slikama koje se datuju od III do XIII veka.

Četvrtak 03.11.2016.
Purpurni Sirmijum
Režija: Milorad Đuknić, Srbija 2015. Trajanje 27΄
Sirmijum današnja Sremska Mitrovica, bio je antički grad i jedan od četiri prestonice Rimskog carstva. Sedam vladara Rimskog carstva rođena su u Sirmijumu i njegovoj okolini. Trajan Decije, Aurelijan, Prob, Maksimijan, Hostilijan, Konstancije II i Gracijan. Grad je bio sedište provincije Donja Panonija, povremeno carska rezidencija. Arheološka istraživanja otkrila su veliki deo starog naselja. Grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima unutar kojih je carska palata. Istraživanja sprovedena od sredine XX veka otkrila su delove hipodroma, više luksuznih kuća i vila ukrašenih freskama i mozaicima. Vidljivi su ostaci javnih kupatila, nekropole, horeuma, trgovačkih i zanatskih centara. Danas se antički ostaci nalaze ispod savremenog grada i samo su delimično prezentovani, koliko to dopušta prostor arheoloških iskopina, koji se nalazi između zgrada.
Tajne vode Palerma
Le acque segrete di Palermo
Režija: Stefania Casini , Italija 2014. Trajanje 52′
Palermo grad na Siciliji. Duboko u utrobi ovog grada kriju se mnogi kanali koji su vekovima korišćeni za sakupljanje vode. Naučnici pokušavaju da saznaju ko je sve koristio ove kanale, da li je postojala organizovana distribucija vode, kakve su legende generacijama pričane o ovim kanalima.

Petak 04.11.2016.
Žene Vikinga I – Sigruninbeg na Islandu
Die frauen der WilkInger 1 – Sigruns flucht nach Island
Režija: Kai Kristiansen, Nemačka: 2014. Trajanje: 52’
Arheolozi vekovima istražuju Vikinge (kako su živeli, u šta su verovali, šta su koristili u svakodnevnom životu), ali i kakav je bio položaj njihovih žena? Da li su mogle da budu vladari, da li su bile hrabre, kako su bile sahranjivane?
Silica Glass, zvezdano staklo iz libijske pustinje
Viaggio al Silica Glass, il Vetro delle Stelle
Režija: Alfredo i Angelo Castiglioni, Italija 2015. Trajanje: 35΄
Silica Glass je izuzetno lep i dragocen mineral. Nastao je od nebeskog tela, verovatno komete, pre 29 miliona godina.

Subota 05.11.2016.
Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke
Režija: Aleksandar Teodorović, Srbija 2014. Trajanje: 13΄
Na novom autoputu od Niša ka Bugarskoj granici u selu Špaj, kod Bele Palanke, arheolozi su naišli na izuzetan nalaz ranohrišćanske bazilike. 2012. godine prilikom trasiranja nove deonice pronađen je materijal koji pripada ranohrišćanskom periodu. Pronađeni su ostaci jednobrodne crkve koja se datuje u VI vek. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je vršio istraživanja.
Verona, otvoreni grad. U traganju za Veronom rimskog doba.
Verona città aperta. Alla scoperta della Verona romana
Režija: Marcello Peres, Nicola Tagliabue, Italija 2015. Trajanje 41′
Dokumentarni film posvećen je istraživanju rimske Verone. Da bi se dočarali ostaci rimskih građevina u Veroni (teatar, arena, kapija), korišćeni su snimci iz vazduha i animacije.
Klesarski eho
Režija: Goran Pajović, Crna Gora 2015. Trajanje: 12’
Film je nastao za potrebe arheološke izložbe fotografija kamene plastike iz bazilike (VI – IX vek) u Budvi.

You May Also Like