Sremska Mitrovica – Da umetnost u Sremskoj Mitrovici itekako ima svoju budućnost govori nam veliki broj mladih umetnika koji sebe i svoju umetnost vide upravo ovde, u svom rodnom gradu. Jedan od njih je i mladi Bogdan Dostanić umetnik, slikar u usponu.

Bogdan je rođen pre 25 godina u Sremskoj Mitrovici, a živi u Salašu Noćajskom, gde je završio prva četiri razreda osnovne škole, nakon toga starije razrede završava u osnovnoj školi u Mačvanskoj Mitrovici, da bi srednju školu, Školu za umetničke zanate završio u Šapcu. Nakon završene srednje škole upisuje Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu na kojoj završava osnovne, a zatim i master studije.

Ozon: Kada ste počeli da se zanimate i da se bavite umetnošću, odnosno slikarstvom?
Bogdan Dostanić: Negde u petom razredu osnovne škole krenuo sam u atelje kod Ivice Kovačić – Štifle u Sremskoj Mitrovici i taj trenutak označavam kao početak mog bavljenja slikarstvom. U tom ateljeu sam bio do samih priprema za Akademiju na kojoj sam upisao smer konzervacija i restauracija.

bogdan dostanic

Ozon: Od tada je prošlo dosta, završili ste osnovne, ali i master studije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, sta je ono čime se sada bavite?
Bogdan Dostanić: Pošto sam na Akademiji završio smer restauracija i konzervacija trenutno se dosta bavim upravo tim. Prošle godine sam radio na konzervaciji i restauraciji manastira Studenica, a ove godine pomažem u oslikavanju jedne crkve u Mačvi. Naravno u međuvremenu slikam i pokušavam da uđem u problematiku srpske srednjovekovne umetnosti.

Ozon: Kada kažete da slikate šta je to što Vas inspiriše, koje motive možemo da vidimo na Vašim slikama?
Bogdan Dostanić: Trenutno nemam definisane motive, još uvek trazim neku formu i tematiku koja mi je najinteresantnija. Za sada se bavim i bavio sam se slikanjem predela mahom vezanih za naš kra, za Sremsku Mitrovicu, Srem i Mačvu, teme vezane za crkvu i ikone. U suštini sve zavisi od raspoloženja i inspiracije.

Ozon: Da li ste do sada učestvovali na nekim izložbama ili imali sopstvenu samostalnu izložbu?
Bogdan Dostanić: Učestvovao sam na nekoliko grupnih izlozbi, kao meni najvažnije izdvojio bih izložbu u Hramu Svetog Save 2013. godine. To je bila izložba mozaika na kojoj je, između ostalih, bio izložen i moj portret Cara Justinijana i izložbu koju je organizovao Muzej Srema, a eto i pre samo nekoliko dana moja slika je bila izložena u okviru grupne izložbe slika master studenata Akademije primenjenih umetnosti.

Ozon: Da li ste razmišljali o nekoj samostalnoj izložbi u Sremskoj Mitrovici?
Bogdan Dostanić: Naravno, meni je svakako u planu da svoja dela izložim u gradu u kojem sam rođen, ali tek onda kada izložba tematski bude spremna i kada bude dovoljno kvalitetnih radova da se napravi jedna dobra priča.

Ozon: Generalno gledajući u Srbiji se jako malo ulaže u kulturu i umetnost, kako to izgleda baviti se umetnošću u Srbiji i u manjem gradu kao što je to Sremska Mitrovica? Da li ste već sada osetili kako će to izgledati u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti?
Bogdan Dostanić: Nada uvek postoji da umetnost i kultura mogu da se probiju kroz svakodnevnicu. Poznato je svima da su kultura i umetnost u Srbiji manje cenjeni nego neke druge stvari, međutim to ne sprečava nas umetnike da nastavimo time da se bavimo i istrajemo u našoj borbi. Ja planiram umetnošću da se bavim do kraja života, pronašao sam sebe u tome i neću dozvoliti da zbog nekih stvari odustanem od mog sna.

Ozon: Svedoci smo masovne selidbe mladih iz Srbije u potrazi za boljim uslovima života, što bi se reklo „trbuhom za kruhom“, da li ste nekada razmišljali da napustite Srbiju?
Bogdan Dostanić: Trenutno nemam neke težnje i ne vidim sebe kako živim negde izvan Srbije, mada nikada ne treba reći nikada. Studirao sam u Beogradu i zavoleo ga kao grad, ali uvek sam se vraćao u Mitrovicu. U Šapcu sam završio srednju školu, tako da mi je i to blizak grad, međutim, sada sebe i svoju umetnost vidim upravo ovde, u gradu u kojem sam rođen.

Ozon: Čiju izložbu slika bi voleli da vidite u Sremskoj Mitrovici?
Bogdan Dostanić: Po mom nekom mišljenju u Sremskoj Mitrovici voleo bih da postavka slika Lazara Vozarovića bude malo dostupnija ljudima u ovom gradu, jer mnogi ne znaju koliko je on značajan umetnik bio i ne bi bilo loše proširiti priču o njemu kao o veoma značajnoj ličnosti našeg grada. Pored toga bilo koja izložba je uvek dobrodošla, samo da ih ima više i da su dostupnije građanima.

Ozon: Za sam kraj jedno malo teže pitanje, da li umetnost u Sremskoj Mitorvici ima budućnost?
Bogdan Dostanić: Svakako da ima, umetnost postoji da između ostalog kritikuje svakodnevnicu, dešavanja u gradu i okolini, da sagleda život iz neke druge perspektive. Umetnost i kultura generalno nisu luksuz, nego potreba i tako će uvek i biti, ne samo u Sremskoj Mitrovici nego svuda u Srbiji, Evropi i svetu.

Možda Vam se svidi i