Sremska Mitrovica – Koncert pod nazivom „I sa juga i sa severa“, dečjeg hora i Tamburaškog orkestra „Srem“, koji deluju pri Centru za kulturu „Sirmiumart“, biće održan u četvrtak, 26. novembra u 19 časova u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici. Organizator koncerta je Centar za kulturu „Sirmiumart“, a ulaz je slobodan.

Dečji hor „Sirmiumarta“ okuplja decu različitih uzrasta, koja ispoljavaju sklonost i nadarenost za oblast pevanja, a s ciljem razvijanja njihovih muzičkih sposobnosti, negovanja i promovisanja vrednosti na poljima kulture i umetnosti. Horom rukovodi Tamara Pajkanović.

PLAKAT (4)

Tamburaški orkestar „Srem“, kojim rukovodi Zorica Opačić, postoji više od tri decenije, šireći tradiciju i kulturu sviranja na tamburi u Sremu i Vojvodini. Time vrši i edukaciju generacija školovanih umetnika i amatera na polju klasične i tradicionalne muzike, pisane za tamburu i tamburaški orkestar. Dobitnik je brojnih nagrada i plaketa.

Vokalnim i instrumentalnim izvođenjem, članovi hora i orkestra će spojiti sever i jug, pesmom i muzikom, predstaviće deo muzičke tradicije Vojvodine i Makedonije, u kojoj je zastupljena tambura.

Na repertoaru su kompozicije po kojima su ovi krajevi, već dugi niz godina, prepoznatljivi i koje su deo njihovog narodnog i muzičkog nasleđa. Odlikuje ih određeni muzičko – poetski sadržaj i poseban stil izvođenja.

Pojedine lepote i slike zavičaja, deo atmosfere svakidašnjice ljudi, ono što je specifično za sever i jug i osećanja vezana za njih, kroz poetsko i usmeno kazivanje, predstaviće gosti koncerta Nikola Stanković i Šerifa Hopić.

Možda Vam se svidi i